Kofferkinderen doen alles dubbelop

Voor veel kinderen is vakantie iets om naar uit te kijken. Maar niet iedereen heeft zin in vakantie. Want wat als je moet kiezen tussen je vader en moeder?

M'n vader zegt nu tegen mij

Je moet het zelf maar weten

Ga je naar haar, blijf je bij mij

En nou zit ik te zweten

Het komt uit het liedje Baclava of rijstevla, van Kinderen voor Kinderen 14. En het is precies hoe Lara (11) en haar broertje Stefan (8) zich voelen. Deze vakantie, net zoals de vorige, mogen ze kiezen met wie ze met vakantie gaan: hun vader of moeder. ,,Niet leuk'', zegt Lara. ,,Pappa wil naar Frankrijk, mamma naar Spanje. Maar hoe kan ik nou zeggen wat ik leuker vind. Dan lijkt het alsof ik de een ook liever vind.''

Lara en Stefan zijn `kofferkinderen', zoals Lara het uitlegt. Hun ouders zijn vier jaar geleden gescheiden, en broer en zus wonen nu de ene week bij hun moeder, de andere week bij hun vader. De vakanties zijn altijd een probleem, zegt Lara. Toen ze nog klein waren, ging het schema van om de week wisselen gewoon door. Nu kiezen ze per vakantie met wie ze mee willen.

Het overkwam vorig jaar 33.000 kinderen, zo rekende het Centraal Bureau voor de Statistiek uit. Hun ouders scheidden, en opeens is het niet meer vanzelfsprekend dat de hele familie samen met vakantie gaat. Over de gewone dagen in het jaar wordt uitgebreid gesproken: waar wil het kind wonen, en bij welke ouder is het kind in het weekeinde? Maar voor de vakanties worden vaak ingewikkelde schema's bedacht.

De ouders van Thomas (12) hebben het volgens hem wel goed geregeld. ,,In de grote vakantie ben ik het ene jaar bij pappa. Het jaar daarop ga ik met mamma mee.'' De andere vakanties verdelen zijn ouders. ,,In de tulpvakantie was ik bij mamma. In de herfstvakantie ga ik naar pappa.'' Hij vindt het omwisselen wel handig want ,,anders blijf je je koffers pakken. Nu kan ik tenminste een keer lekker lang weg.'' En er zijn nog meer voordelen: bij zijn moeder mag hij voorin de auto, om te helpen met kaartlezen. Bij zijn vader mag Thomas kiezen wat ze gaan doen en waar ze heen gaan.

Bij Nikki (13) en Karim (8) is het nog weer anders. Broer en zus wonen bij hun moeder in Den Haag, en tijdens de vakanties zijn ze bij hun vader in Zweden. ,,Heerlijk'', zegt Nikki. ,,Pappa is dan altijd vrij, en we maken tochtjes en zo.'' Karim: ,,Het is gewoon ons tweede huis. Maar dan een waar we alles mogen doen.''

Sam (14) en Jeroen (13) gaan dit jaar voor het eerst met een uitgebreide familie met vakantie. Sam somt het op: hun vader, zijn derde vrouw, zij zelf, hun stiefbroer uit het tweede huwelijk van hun vader, en de kinderen uit het eerste huwelijk van hun stiefmoeder. Het lijkt hun `cool' met zoveel kinderen op stap, want dan is er altijd iets te doen. Bovendien lijken ze dan weer op een gewoon gezin. Tijdens vorige vakanties stelden kinderen op de camping altijd lastige vragen over waarom ze maar alleen een moeder of een vader hadden.

Toch wegen de voordelen niet tegen de nadelen op. Alle kinderen vinden het vervelend, die gescheiden vakanties. Nikki: ,,Na drie weken bij mijn vader heb ik altijd wel weer genoeg leuke dingen gedaan.'' Sam: ,,Het is niet alleen de zomervakantie zo, maar ook alle andere vakanties. We vieren twee keer sinterklaas, twee keer kerst, twee keer mijn verjaardag. Ik word er eigenlijk wel heel moe van.'' Thomas: ,,Als het leuk was bij pappa, dan zeg ik dat niet, want dan voelt mamma zich weer schuldig. Maar ik zeg ook niet dat het niet leuk was, want dan zegt ze iets als `je vader kan ook nooit iets goed doen'. En andersom.''

Karim denkt wel een goede oplossing te hebben voor gescheiden ouders. ,,Laat de kinderen gewoon op kamp gaan.'' Hij ziet het wel zitten, drie weken zonder het gezeur van zijn ouders, en vooral op een plek waar nog heel veel kinderen zonder ouders zijn. En voor zijn moeder en vader: hij wil deze vakantie wel op zeilkamp.

Op verzoek van de geïnterviewde kinderen zijn hun achternamen achterwege gelaten.

    • Titia Ketelaar