KINDERAGENDA

Dichter bij de dieren

Zijn boeken zijn wereldberoemd en de bekendste, Rupsje Nooitgenoeg, heeft bijna ieder kind in Nederland gelezen. En al die kinderen hebben met hun vingertjes natuurlijk ook gewriemeld in de gaatjes, die het rupsje in de blaadjes, appels, peren, kaas, worst en chocoladetaart gemaakt had.

Over Eric Carle is in Villa Zebra, in de Rotterdamse Kunsthal een expositie te zien met 41 originele tekeningen. Speciaal voor deze tentoonstelling verschijnt er een herdruk van zijn boek: Dichter bij de dieren, waarvoor de gedichten speciaal geschreven zijn door o.a. Judith Herzberg, Rudy Kousbroek, Annie M.G. Schmidt en Leo Vroman. Een groot deel van de prenten uit dit boek hangen ook in Villa Zebra. De vrolijke en kleurige tekeningen van Eric Carle lijken net kunstwerken; misschien zou je er zelf ook wel een kunnen maken en meedoen aan de tekenwedstrijd. Schilder, stempel, knip en plak je lievelingsdier alleen, met je hele klas, naschoolse opvang, buurthuis of tekenclub en stuur je werk vóór 2 september naar Villa Zebra, postbus 26072, 3002 EB Rotterdam of breng het gewoon naar Museumpark 30 (let op: stuur géen kleurenkopie!). De mooiste inzending wordt door een kunstenaar in het groot nagemaakt en de tekeningen die worden uitgekozen voor de Kindergalerie, daarvan krijgen de makers 2 vrijkaartjes en een doos kleurpotloden. Groepen maken kans op een gratis bezoek voor de hele groep aan Villa Zebra. Op Dierendag wordt de expositie in de Kindergalerie officieel geopend.

*Expositie Dichter bij dieren met prenten van Eric Carle in Villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam. Open wo en za van 10-18u, zo van 12-17u. Toegang ƒ5 voor kinderen en ƒ7,50 voor volwassenen. Tekenwedstrijd Maak een kunstwerk zoals Eric Carle, vóór 2 sept opsturen naar Villa Zebra, Postbus 26072, 3002 EB Rotterdam. Inl 010-2440738.

Pinguïns

Ze zwemmen nog niet in hun zwembad met 450.000 liter zeewater, maar verder voelen de 20 koningspinquïns zich al aardig thuis in hun nieuwe verblijf in het Oceanium in Rotterdamse diergaarde Blijdorp. Meestal lopen ze op een rostachtig strand met bijna net echt smeltend ijs. Koningspinguïns behoren tot de grote pinguïnsoorten, ze kunnen een meter groot worden en wegen zo'n 15 kilo. Op hun wangen en hals hebben ze een mooie oranjekleurige vlekkentekening. Zodra ze gaan zwemmen, kan je ze goed zien, maar dan moet je wel een trui aantrekken, want in hun nieuwe huis is het maar 8 graden. Het grote bassin loopt door onder het publiekspad. Hier kan je tussen de sneeuwbuien door over bewegende ijsschotsen lopen. Ook nieuw in het Oceanium: een jong zeeleeuwtje met de naam Terry. Door de bijzondere inrichting van het zeeleeuwenverblijf kan het publiek voor het eerst zien hoe een jonge zeeleeuw zwemlessen krijgt en zich onder water voortbeweegt.

*Oceanium in diergaarde Blijdorp, van Aerssenlaan, Rotterdam. Open dag van 9-18u. Toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar ƒ22, vanaf 12 jaar ƒ28,50. Inl 010-4431431 of www.diergaardeblijdorp.nl.

Geheimen

Soms is het verschil tussen een steen, bot of schelp moeilijk te ontdekken, vooral als de voorwerpen miljoenen jaren oud zijn, met andere woorden fossiel zijn geworden. In het Natuur Informatie Centrum van Naturalis kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar in de zomervakantie als echte natuuronderzoekers de geheimen van schelpen, botten, stenen en mineralen ontdekken. Van 30 juni t/m 2 september elke dag tussen 13 en 17u ligt daar de Natuur Ontdek Koffer met geheimzinnige voorwerpen en aan de hand van échte onderzoeksvragen kunnen kinderen de inhoud `ontmaskeren'. In de koffer zitten 15 voorwerpen; het verschil is niet altijd duidelijk. Kinderen moeten er één uitkiezen en dat bekijken, wegen, meten en tekenen. Als allle opdrachten goed zijn uitgevoerd krijgen ze een Natuuronderzoekdiploma.

*Een koffer vol geheimen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar van 30 juni t/m 2 sept van 13-17u elke dag in het Natuur Informatie Centrum, Darwinweg, Leiden. Toegang gratis. Inl 010-5687600.

Letters

Weet je hoeveel soorten letters er bestaan? Weet je wanneer de eerste letters zijn bedacht? Of waarom al die letters er anders uitzien. Het Scyption, museum voor schriftelijke communicatie in Tilburg heeft een expositie over letters deze zomer. Wil je de ontwikkeling van de verschillende letters goed begrijpen dan moet je terug naar het allereerste begin, de rotstekeningen van duizenden jaren geleden. Het Letterlabyrint neemt je mee door de geschiedenis en begint ook met deze rotstekeningen. Daarna kom je bij de eerste letters van het spijkerschrift, hiëroglyfen, het Fenicisch alfabet, Griekse en Romeinse letters. In het doolhof moet je zoeken naar antwoorden op allerlei vragen over letters. In het hart van het labyrint kom je voor een gesloten deur te staan. Wanneer je de opdrachten goed hebt gemaakt, weet je de code van de sleutel, zodat je de deur kan openen en het labyrint kan verlaten. Maar als je niet alle goede antwoorden hebt, dan zit je misschien wel voor altijd opgesloten...

*Letterlabyrint, doe-tentoonstelling speciaal voor gezinnen met kinderen van 8 t/m 12 jaar t/m 21 okt in het Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Open di t/m vr 10-17, za en zo 13-17u. Toegang 4 t/m 12 jaar ƒ4, volwassenen ƒ6. MJK gratis. Inl 013-5800821 of www.tref.nl/tilburg/scyption.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker