Jazz-trompettist Harper swingt pas bij de koffie met cognac

Musici die spelen voor dinerend publiek zitten met een lastig probleem. Spelen ze voluit alles wat ze willen, dan belemmeren ze de conversatie, maar passen ze zich volledig aan, dan degraderen ze zichzelf tot muzikale behangers.

De Amerikaanse jazztrompettist Philip Harper, deze week te gast in het Amsterdamse Pompoen, heeft, zo lijkt het, vaker voor dit dilemma gestaan. Hij blaast niet de biefstukken van de borden, al heeft hij daar vermoedelijk wel de kracht voor, maar wil wel dat men naar hem luistert. Dat bleek toen hij na een bebopstandard het publiek er op wees dat het best wat luider mocht klappen: ,,Make it sound like Carnegie Hall.''

De conclusie dat Harper kind aan huis is in die beroemde concertzaal in New York, mag men aan zijn opmerking niet verbinden. Wel leidde hij in de jaren 1988-'92 samen met zijn broer en drummer Winard een succesvol hardbop kwintet dat als Harper Brothers vier cd's voor het label Verve maakte. Van Winard verschenen sindsdien nog twee cd's op diens naam. Van Philip werd vrijwel niets meer vernomen tot hij eind vorig jaar bij de opening van Pompoen, voor het eerst sinds het Drum Festival van '92, weer eens optrad in Amsterdam.

Dat hij er in die bijna tien jaar zeker niet op achteruit is gegaan, blijkt uit zijn fraaie lijnen in het met demper gespeelde `There goes my heart'. Open en warmer klinkt zijn trompet in het langzame `You've Changed', een favoriete ballad van Billie Holiday. Dat hij in Carlos Jobims 'Quiet Nights' ook een stukje meent te moeten zingen hoeft niet in de krant, maar wie net een slibtong zit te fileren zal zich er ook niet aan storen. Pas als de leden van het trio van pianist Juraj Stanik elkaar ook op details gevonden hebben, en de eters toe zijn aan de koffie met cognac kan ook Philip Harper zich volledig wijden aan zijn eigenlijke missie: swingen zoals de hardboppers dat in de jaren '60 deden, met name zijn grote voorbeeld Lee Morgan. Dat de laatste het weer had van Clifford Brown die in '56 overleed, dus nog voor Philip Harper was geboren, is alleen voor historici van belang.

Concert: Trompettist Philip Harper met trio. Gehoord: 27/6 Pompoen, Amsterdam. Verder: t/m 30/6

    • Frans van Leeuwen