INPAKKEN

Wie zonder zijn ouders op pad gaat, bijvoorbeeld naar een vakantiekamp, moet zelf zijn rugzak inpakken. Laat je niet gek maken door je moeder – moeders geven altijd veel te veel mee. Maar íets moet je wel meenemen. De inhoud van een gewone schoolrugzak aan kleren moet zeker genoeg zijn voor een week. Als je een slaapzak bij je moet hebben, neem die dan in een losse tas mee of zorg voor een grotere rugzak.

Een goed idee is om je spullen in aparte plastic zakjes in je rugzak te doen. Dat is niet alleen handig tegen regen, maar het wordt ook niet zo'n rotzooi in je tas als je er steeds iets moet uithalen en instoppen. Dus bijvoorbeeld je ondergoed bij elkaar in een plastic zak, broeken en hemden, badkleding, handdoeken, fleecejack enzovoort. En stop zeker de kleine losse spulletjes bij elkaar in een zakje. Als je allerlei verschillende kleuren plastic zakken gebruikt, hoef je niet erg te zoeken in je rugzak. Neem ook een katoenen draagzak mee. Die gebruik je om vuile of natte spullen in te doen. Als je natte kleren in een plastic zak stopt, zijn ze na een paar (warme) dagen beschimmeld. Die katoenen zak natuurlijk niet nat in de rugzak stoppen, maar bijvoorbeeld aan je bed hangen.

Dure dingen zoals je geld of een fototoestel moet je niet in zo'n handig opgestikt buitenvakje doen. Daar zoeken zakkenrollers het eerst. Kwetsbare spulletjes rol je in een handdoek of stop je tussen de andere dingen, in elk geval niet aan de buitenkant.

Wie naar een kamp gaat waar je nat kunt worden, bijvoorbeeld een zeilkamp, moet toch wel zorgen voor wat extra droge spullen. Trouwens, ook in een gewoon kamp worden vaak watergevechten gehouden. Meestal is het dan warm weer, dus kun je volstaan met wat extra dunne kleren. Een paar lichte gympjes komen ook van pas.

Wie een zaklantaarn meeneemt, komt er bij aankomst vaak achter dat de batterijen leeg zijn – de lantaarn is aan gegaan in de rugzak. Een stevig elastiek bij de schuifknop kan daartegen helpen. Een isolerend stukje plastic tussen de batterijen bevestigen is nog beter. Als het mobieltje meegaat, neem dan ook de lader mee. Heel onverwachts hou je lange gesprekken en niets is zo stom als tijdens zo'n gesprek ineens out of cell zijn.

Als je beloofd hebt te schrijven, neem dan zelf papier, enveloppen en zelfs postzegels mee. Er gaat veel tijd verloren met zoeken naar een postkantoor, tijd die je beter kunt gebruiken.