Huwelijk blijkt een consumptieartikel

Het aantal huwelijken dat in Nederland wordt gesloten, hangt af van het vertrouwen in de economie. Nu het consumentenvertrouwen afneemt, wordt er ook minder getrouwd. De noodzaak van trouwen is afgenomen en daarmee blijkt het huwelijk een consumptieartikel geworden. Tweederde van het aantal huwelijken is te verklaren op basis van het vertrouwen van de consument in de economie. Dat constateert dr. J. Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een vergelijking van het aantal huwelijken van de afgelopen twintig jaar met het consumentenvertrouwen in die periode.

Trouwen hoeft niet meer. Voor de generatie die net na de Tweede Wereldoorlog is geboren, was het huwelijk nog een voorwaarde voor het uit huis gaan en het hebben van een seksuele relatie. Nu kunnen mensen samenwonen en kinderen krijgen zonder te trouwen.

Cultuurverschuivingen spelen volgens Latten mee in de toe- of afname van het aantal huwelijken. Mensen gaan later trouwen; het aantal twintigers en dertigers, de huwelijkskandidaten, neemt af en er komen meer allochtonen die eerder en vaker trouwen. Maar al die aspecten samen verklaren niet meer dan eenderde deel van het besluit om te trouwen. Binnen die eenderde zitten ook nog de inmiddels toegestane homohuwelijken en de pieken op bijzondere data zoals 9 september 1999.

Mary Borsato, eigenaar van bruidszaak De Witte Markies in Alkmaar, merkt er nog weinig van. ,,Als mensen voor elkaar kiezen, willen ze uiteindelijk allemaal trouwen. Juist in deze tijd waar iedereen alles al heeft, wordt zo'n huwelijk weer belangrijk.''

Als het aantal huwelijken inderdaad is afgenomen, komt dat volgens Borsato door de ,,enorme hoos'' die in het magische jaar 2000 wilde trouwen. ,,Logisch dat daar een rustiger periode op volgt.''

Latten van het CBS heeft daar ook wel over nagedacht. Het speelt vast mee in de afname van het aantal huwelijken die sinds oktober 2000 zichtbaar is. Maar de samenhang tusen trouwen en consumentenvertrouwen is al twintig jaar te zien. In de jaren tachtig, toen het economisch slecht ging, bereikte het aantal huwelijken een dieptepunt met ongeveer 78.000 in 1983. Vanaf 1995, waarin er 81.500 keer werd getrouwd, is het vertrouwen in de economie toegenomen tot een hoogtepunt rond de millenniumwisseling. In die periode, mei 1999 tot en met april 2000 bereikte het aantal huwelijken ook zijn piek met 90.300 huwelijksvoltrekkingen.