Hulp aan radiozender wekt woede Soedan

Soedan heeft een officieel protest ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over een door de NCRV geschonken radiostation, dat programma's maakt voor de door een burgeroorlog geteisterde bevolking van Zuid-Soedan.

Volgens de regering in Khartoum, die al jaren strijd levert met het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) in het zuiden, verspreidt het station in strijd met eerdere afspraken militaire en politieke propaganda. Eind vorige week heeft een Soedanese diplomaat, naar nu blijkt, hierover een protestnota in Den Haag ingediend.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), die het station eveneens financieel ondersteunt op voorwaarde dat het zich onthoudt van zulke propaganda, laat onderzoek instellen naar de klacht uit Khartoum. Ingewijden nemen aan dat de toorn van Khartoum, dat het station beschouwt als een instrument van de SPLA, vooral is gewekt door kritische berichten over bombardementen door regeringsvliegtuigen op dorpen in het zuiden.

Het station, The Voice of Hope, was vorig jaar een initiatief van de NCRV ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan. Het beoogt de bevolking van Zuid-Soedan toegang te geven tot onafhankelijke informatie. Tot dan toe was het zuiden aangewezen op de officiële radio van het islamitische noorden. Ook Pax Christi en ICCO steunen het project.