HIER & DAAR

Leidsche Rijn

Liefhebbers van architectuur kunnen op di 3 juli een rondleiding per fiets krijgen door het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Sociaal geograaf Annette van Duivenvoorde geeft uitleg over de opzet van het gebied en de gebouwen. Zelf een fiets meenemen.

*Di 3 juli rondleiding per fiets door Leidsche Rijn. Start: 19u30 bij de Engelse pub The Guardian, Van Sypesteynkade 1 (bij Holiday Inn), Utrecht. Duur: ca 2,5 uur. Kosten: 15 p.p.; reserveren noodzakelijk: 030-2321686 of aorta@aorta.nu

U

Stoomtrein

Op zondag 1 juli rijdt de stoomtrein van de Museumspoorlijn STAR weer tussen Veendam en Musselkanaal, een traject van 26 km en daarmee de langste museumspoorlijn van Nederland. De eerste trein vertrekt om 10u20 uit Stadskanaal. Ook in Musselkanaal kan worden opgestapt. De trein rijdt vanaf 1 juli t/m 9 sept. op alle zondagen. Van 18 juli t/m 16 aug rijdt de trein ook op woensdag en donderdag (Stadskanaal-Veendam).

Op do 5 juli rijdt de Veluwsche Stoomtrein van Apeldoorn naar Eerbeek, via Beekbergen. de trein vertrekt om 14u uit Apeldoorn. Van 9 juli t/m 24 aug rijdt de stoomtrein van ma t/m vr tweemaal daags van Apeldoorn naar Dieren.

*Museumspoorlijn STAR: 0599-651890. www.nvbs.com/agenda/star.htm

Veluwsche Stoomtrein: 055-5061989 en www.stoomtrein.org

Middelburg

Galeries, ateliers, musea, antiquariaten, kunstuitleen en andere instellingen op het gebied van kunst en cultuur in Middelburg openen op zondag 1 juli hun deuren. Alle zijn herkenbaar aan een blauwe vlag aan de gevel. Daarnaast wordt op het abdijplein om 15u en 16u een bijzondere compositie van Dies le Duc ten gehore gebracht. White Noise of Witte Ruis is een geluid waarin alle frequenties aanwezig zijn, analoog aan wit licht.

*Kunstroute Middelburg, 1 juli. Folder met uitgebreide routebeschrijving verkrijgbaar bij VVV en deelnemers.

Tuinen Betuwe

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli zijn in de Betuwe tien bijzondere tuinen opengesteld. De tuinen zijn gratis te bezoeken van 10-17u. De tien tuinen zijn zeer verschillend van karakter. Er is oa een kasteeltuin, een tuin met veel geurende planten en een tuin met borders op kleur. Daarnaast zijn er cottagetuinen rondom oude Betuwse boerderijen, vaak nog met oude (hoogstam) boomgaarden. In de meeste tuinen zijn zelfgekweekte planten te koop en is een consumptie verkrijgbaar. Ook zijn er mogelijkheden voor 'bed & breakfast'. Ook op za 18 en zo 19 aug zijn de tuinen open.

*Open tuinen Betuwe, 30 juni/1juli. Een folder met informatie en routebeschrijving is verkrijgbaar bij oa de VVV's in Culemborg, Tiel, Buren, Wijk bij Duurstede en Leerdam en bij Kijktuin Theodorata, Lekbandijk 15 te Ravenswaay, tel. 0345-558556. Op www.theodorata.nl is uitgebreide informatie over de deelnemende tuinen te vinden.

Dag van de Architectuur

Op za 30 juni en zo 1 juli wordt de jaarlijkse Dag van de Architectuur gehouden. Thema is 3x8. Dat staat voor 8 uur werken, 8 uur wonen, 8 uur rusten. Tal van instanties en gebouwen openen hun deuren om het publiek te interesseren voor architectuur. Op de website www.dvda.nl staan alle evenementen op een rijtje.

Mondriaanhuis

Van 1 juli t/m 16 sept toont het Mondriaanhuis in Amersfoort werk van Italiaanse kunstenaar, onder de naam Hommage aan Mondriaan. Getulio Alviani (Italië, 1939) werkt sinds 1959 met plastische structuren. Hij werd vooral bekend door zijn aluminiumobjecten. Kleur speelt de laatste jaren een belangrijke rol in zijn werk. Ter gelegenheid van de opening van deze en nog twee tentoonstellingen geeft Het Mondriaan Kwartet op zo 1 juli om 11u een concert in het Mondriaanhuis. Op het programma werk van Jesús García Leoz (1904-1953), Alfred Schnittke (1934), Anton Webern en Chiel Meijering (1954).

*Mondriaanhuis, Kortegracht 11 F, Amersfoort. Open: di t/m vr 10-17u, za/zo 14-17u. Toegang: ƒ25. Inl 033-4620180