HEIMWEE

Heb jij weer: loopt iedereen zich ontzettend te verheugen op de vakantie, heb jij al bij voorbaat het gevoel dat je liever gewoon thuis zou blijven. Want zodra je in Frankrijk of Spanje of Drenthe of waar dan ook bent, krijg je kramp in je borst en je maag van ellende. Je wilt naar huis!

Je bent in elk geval niet de enige met heimwee. Want hoewel veel mensen om het hardst roepen hoever ze wel niet op reis gaan en hoe geweldig ze dat vinden, heeft 50 tot 90 procent van de mensen wel eens heimwee, variërend van een klein beetje tot heel veel. In elke schoolklas zitten gemiddeld twee kinderen die zóveel heimwee hebben dat ze er helemaal door overheerst worden. Ze eten niet meer, slapen niet meer, hebben hoofdpijn of buikpijn of ergens anders pijn, zijn hartstikke moe, denken alleen nog maar aan thuis en voelen zich totaal eenzaam en depressief en angstig. Jongens hebben trouwens even vaak heimwee als meisjes, alleen praten ze er minder makkelijk over.

Er zijn verschillende soorten heimwee. Volgens de Nederlandse psychiater Rümke zijn er mensen met `kattenheimwee' en `hondenheimwee'. Mensen met kattenheimwee verlangen vooral terug naar hun eigen vertrouwde omgeving. Als je hondenheimwee hebt, mis je bijvoorbeeld je ouders heel sterk. Bij invalide geraakte of gepensioneerde zeevaarders, die ineens tegen hun zin aan land moeten leven, komt wel `zeewee' voor. Sommige mensen hebben alleen heimwee op vakantie, anderen na een verhuizing, en weer anderen hebben het eigenlijk altijd als ze een of meer dagen van huis zijn. Bij die laatste groep kan heimwee wel een beetje slijten, maar ze blijven er altijd last van houden.

Een leuk en makkelijk leesbaar boekje waar alles in staat wat je over heimwee zou willen weten, is Heimwee, hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen? van Miranda van Tilburg (21,95 gulden, uitgeverij Kok, ISBN 90 435 0119 0). Er staan ook tips in om ervan af te komen, zoals: vertel het aan anderen, want dan kunnen ze proberen je te helpen. En: ga allemaal dingen doen, want dan gaat het sneller over. Neem ook iets vertrouwds mee van thuis. Je favoriete T-shirt, of toch gewoon stiekem die knuffelbeer. Je hoeft hem aan niemand te laten zien.