Heel ziek en toch op vakantie

Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen. Samen met hun familie worden zij een week in de watten gelegd. Het `kinderhotel' draait op vrijwilligers en is afhankelijk van fondsen.

Alle kinderen willen het liefst in `Barbie', een van de acht woningen in Villa Pardoes. Daar is alles tenminste roze – in een ziekenhuis al snel alles wit. Merel van Sandwijk (9) zit met haar familie in `Strand'. Ook leuk. De kleuren op de muren en de inrichting van de slaapkamers verwijzen naar zand, zee en schelpen. Buiten is de zon even achter de wolken verdwenen, maar dat maakt Merel niet uit. ,,Ik mag toch niet in de zon. Na de bestraling is mijn huid zo teer geworden dat ik zelfs als de zon er niet is, me al insmeer.''

Villa Pardoes is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Samen met hun familie worden zij een week in de watten gelegd, voornamelijk door vrijwilligers. De eerste avond krijgen zij een buffet aangeboden, de andere dagen koken ze zelf in de felgekleurde keukens. Het hotel is gebouwd als één grote villa in de vorm van een slakkenhuis.

Merel heeft leukemie en kampt met een aantal beperkingen waardoor niet iedere vakantie voor haar is weggelegd. Maar ook kinderen die aan aids lijden of aan de ziekte van Duchenne (progressieve spierdystrofie) of een andere ernstige ziekte kunnen in aanmerking komen voor een (gratis) week in het vakantiehotel. Een medische commissie bepaalt, samen met de behandelende arts, de ernst van de ziekte van de kinderen en of het kind nog wel `vakantievaardig' is. Als dat ook maar enigszins het geval is, zijn kind en familie welkom.

Zieke kinderen vinden het prettig om eens een weekje onder elkaar te zijn, maar dan wel met hun eigen familie om zich heen. Een moeder raakte hevig geëmotioneerd, toen zij haar doodzieke kind aan een vakantievriendje hoorde vertellen dat hij zich zorgen maakte over zijn moeders toekomst als hij straks dood zou zijn.

Merel praat tijdens haar vakantie niet veel met lotgenootjes. ,,Maar mijn ouders wel, geloof ik. Ik ga liever in het bubbelbad of ik ga op zoek naar nog wat bosdieren die ik hier als huisdieren houd.'' Ook haar ouders zien het verblijf in het hotel als echte vakantie. ,,We hoeven niet steeds op de kinderen te letten, omdat de ruimte heel overzichtelijk is. Wij praten met andere ouders, terwijl de kinderen heerlijk hun gang kunnen gaan'', zegt de vader van Merel. Ze zet lachend haar `wildwaterpet' op, pakt haar knuffels en gaat op weg naar de glijbaan en de whirlpool.

De villa lijkt in niets op een ziekenhuis. De grote centrale ruimte is gevuld met speelgoed, planten en beeldjes. Het slakkenspoor op de vloer dient als richtingaanwijzer. Het gebouw is overduidelijk niet aangepast aan kinderen, maar gebouwd voor kinderen die de ruimte nodig hebben. In het slakkenhuis zijn acht woningen met ieder drie slaapkamers. Er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor alle families om te eten, te computeren of rustig te praten. Voor de aankleding is steeds gebruikgemaakt van thema's als fantasie, avontuur en natuur.

Villa Pardoes is een initiatief van Stichting Natuurpark De Efteling, die de eerste 8,5 miljoen gulden schonk waarmee de Villa kon worden gebouwd. De verhalen van de Efteling keren terug, maar ook projecteerde de architect blaadjes op de dakramen. Als de zon schijnt, verschijnt de schaduw van blaadjes op de muur. Zo lijkt het alsof het huis middenin de bossen staat en alsof je buiten bent in plaats van binnen.

Ontwerper Anoul Bouwman van Alynia Lerou Architecten verdiepte zich in de beperkingen en mogelijkheden voor heel zieke kinderen. Kinderen in een rolstoel banen zich gemakkelijk een weg door de villa. Deze week staat er voor het eerst een ijskast vol Ben & Jerry's ijsjes.

Marian Eberson, fondsenwerver en woordvoerder van Villa Pardoes: ,,De woningen zijn geheel aangepast, maar heel specifieke voorzieningen, zoals tilliften, douchebrancards of zuurstofapparaten zijn er op aanvraag. We hebben het wel, maar we laten het niet zien. We willen families niet onnodig confronteren met het ziek zijn. Wel zijn er goede afspraken gemaakt met (huis)artsen in de omgeving.''

Voor de financiering en exploitatie op de lange termijn zijn twee stichtingen in het leven geroepen om de overige 18 miljoen gulden bij elkaar te brengen. Een week gratis verblijf voor een gezin kost 4.000 gulden en voor ongeveer 30.000 gulden kan een bedrijf de gehele villa een week adopteren.

Overigens kunnen de gezinnen genieten van wat er allemaal in de buurt te doen is. Attractieparken in de omgeving, zoals de Efteling, Beekse Bergen, Land van Ooit, Autotron en Toverland, maar ook schouwburgen en musea bieden de gezinnen gratis toegang.

Het kinderhotel heeft vorig jaar oktober de eerste kinderen ontvangen en draait deze zomer voor het eerst op volle toeren. Merel vindt het heerlijk om bij wijze van spreken iedere dag een uurtje naar De Efteling te gaan en daarna weer even te gaan rusten. En Eline Bak (12) vond het vooral fijn om een week lang niet aan haar ziekte te hoeven denken en geen dokters te zien. Rick Folge (10) genoot van alle gemakken die hij als rolstoeler ondervond. Daar kan volgens hem zelfs een vijfsterrencamping in het buitenland niet aan tippen.

Profiel: pagina 35

    • Margot Poll