Groningen eist subsidie terug

De gemeente Groningen eist ruim 80.000 gulden terug van het failliete bedrijf Call-link wegens slechte prestaties en niet-geleverde diensten. Het bedrijf zette met Europese subsidies een cursus op om werklozen aan een baan als call-centre-medewerker te helpen. Dat gebeurde door het moederbedrijf Abb uit Maastricht, dat daarvoor twee jaar geleden geld kreeg uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Een voorschot werd via de Groningse gemeentelijke sociale dienst uitbetaald. Uit de tweemaandelijkse toetsing kwam echter naar voren dat het geleverde product niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Er waren slechts twee cursisten, geen praktijklokaal en er werden te weinig cursusuren gegeven. Hierop draaide de gemeente de geldkraan dicht. Het Ministerie van Sociale Zaken sprak eerder van ,,een ondoorzichtig netwerk'' en ,,een niet heldere financiële afwikkeling'' bij Abb. Het bedrijf bleek zelf aparte bv's op te richten, waaronder Call-link, die vervolgens subsidie aanvroegen voor cursussen die het bedrijf zou gaan geven. De Groningse wethouder Tj. Bruinsma (PvdA) verklaart dat dit geen ongebruikelijke constructie is in het bedrijfsleven. Call-link zou voornamelijk herintredende vrouwen klaarstomen voor een baan in de snel groeiende call-centre-markt in Groningen. Nadat een eerder bedrijf in 1998 afhaakte en Call-link zich aanbood, ging de gemeente ermee in zee. Bruinsma: ,,De prestaties waren beneden alle verwachtingen.'' De gemeente eist nu via de curator van de failliete bv terugbetaling van het resterende deel van het voorschot op de aanloopkosten van ruim 80.000 gulden.

In april deed het ministerie al aangifte van fraude met ESF-subsidie tegen het voormalige Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening (RBA) in Middelburg. Eerder raakte bekend dat het RBA in Rijnmond gefraudeerd zou hebben met een Antilliaanse remigratieproject. In opdracht van het kabinet onderzoekt een commissie onder leiding van oud-voorzitter van de Rekenkamer H. Koning de onregelmatigheden.