GOLDENBERG (1)

Jo Goldenberg van het beroemde Joodse restaurant Goldenberg in de Rue des Rosiers in Parijs heeft door onhygiënische toestanden een boete van 45.000 francs gekregen. Dat moet een slag zijn geweest. Goldenberg is een restaurant met geschiedenis.

Nourem Goldenberg, de vader van Jo, verliet in 1880 het in de buurt van Odessa gelegen Russische dorpje Kichenef en trok naar Constantinopel in Turkije waar hij een Ashkenazisch restaurant begon. Nouram en zijn vrouw Esther kregen 9 kinderen. Na een verblijf in Bulgarije ging de familie naar Parijs. In Parijs nam grootmoeder de kleinste kinderen onder haar hoede. Grootvader bestierde, met hulp van de oudsten, een kruidenierswinkel waar je ook een hapje kon eten.

Nourem, zijn vrouw en drie van hun kinderen keerden na de Tweede Wereldoorlog niet uit de kampen terug. Jo Goldenberg, de jongste, zette de winkel na de oorlog voort. Naast dit `maison fondée en 1920' lag de winkel van Moïshe (Maurice) Goldenberg: Le roi des specialités Alsacienne. Tegenover deze winkels bevond zich de charcuterie orientale van Albert en Olga Goldenberg: `Le meilleur de tous', zoals een bord vermeldde. Want tussen de familieleden werd duchtig geconcurreerd. Als neef Michel een nieuwe fiets kreeg dan had neefje Patrick na drie dagen dezelfde fiets. Kocht de vader van Patrick een nieuwe auto, een Vedette, dan had Jo twee weken later zo'n zelfde auto. In een volgend deel meer over de familie Goldenberg, over wie Patrick Goldenberg een boek schreef.

Vandaag het Goldenberg-recept voor gehakte kippenlevertjes, het lievelingsgerecht van Goldenberg-klant en cellist Rostropovitsj.

Bereiding: Snipper de gepelde uitjes en hak de helft van de geschilde rammenas klein. Bak de schoongemaakte kippenlevers in het ganzenvet net gaar. Hak ze klein en meng de gesnipperde ui, de gepelde eieren en de rammenas erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Eet er (kummel)brood en kleine augurkjes bij. Gebruik eventueel in plaats van de zwarte rammenas een stuk witte rettich: ook familie van de radijsachtigen. Gebruik bij gebrek aan ganzenvet roomboter.

    • Anne Scheepmaker