Gids Scoot bijna failliet

Het Britse beursfonds Scoot, de online en telefonische `gele gids', is zonder nieuwe geldinjectie failliet in september. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt, tegelijkertijd met het vertrek van de Nederlandse directeur Robert Bonnier en financieel directeur Ronald Dorjee.

Scoot, met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en België, heeft de 300 miljoen pond (1,1 miljard gulden) die het sinds 1996 op de beurs ophaalde op zeven miljoen pond na uitgegeven. De Franse mediagroep Vivendi, dat bijna een kwart van Scoot bezit, schreef zijn belang van 286 miljoen pond gisteren af en zette onderhandelingen stop om het uit te breiden. Het aandeel Scoot zakte met de helft, wat het bedrijf een marktkapitalisatie geeft van 25 miljoen pond, tegen 1,9 miljard pond op het hoogtepunt vorig jaar.

Scoot vindt op verzoek bedrijven en winkels, die betalen voor een voorkeurspositie in het databestand. Uitbreiding van dat bestand en de omzet ging te langzaam, ook door technische moeilijkheden. Tegelijkertijd besteedde Scoot veel geld aan uitbreidingsplannen voor Duitsland, Italië en Spanje. Scoot ontslaat 285 van zijn 2.400 werknemers en hoopt extra geld te krijgen met als onderpand zijn winstgevende advertentiekrant Loot, die in het uiterste geval verkocht kan worden.

Jon Molyneux, die leiding gaf aan de Britse divisie van Scoot, vervangt Robert Bonnier als bestuursvoorzitter. De Nederlandse uitgever VNU nam vorig jaar al afscheid van zijn belang in Scoot.