Geen koffiemeisje maar gevechtssoldaat

Als gevolg van de Palestijnse intifadah heeft Israël extra manschappen in gevechtseenheden nodig. De legerleiding put steeds meer uit het reservoir vrouwen.

Vanaf hoge uitkijkposten langs de grens met Israël kijken Egyptische soldaten hun ogen uit naar de vrouwelijke soldaten die in snelle jeeps de Israëlische kant bewaken van de grens. Ze hebben een zware training als gevechtssoldaat achter de rug en de legerleiding heeft volledig vertrouwen in deze Israëlische amazones.

Vrouwelijke soldaten zullen volgens de plannen van het Israëlische opperbevel in toenemende mate zowel in het staande leger als in de reserves in gevechtseenheden worden opgenomen. Voor het uitbreken van de Palestijnse opstand, eind september vorig jaar, werd daar al een begin mee gemaakt. Nu het leger onder druk van de Palestijnse intifadah om mankracht zit te springen, zal de dienstplicht voor vrouwen binnenkort van 19 op 24 maanden worden gebracht. Voorts zullen vrouwelijke soldaten voortaan tot de leeftijd van 38 jaar voor herhalingsoefeningen worden opgeroepen. Vrouwen in gevechtseenheden zullen echter niet meer na hun dertigste jaar onder de wapens worden geroepen en evenmin in de bezette gebieden gevechtstaken tegen de Palestijnen op zich nemen. Moeders en zwangere vrouwen worden van het vervullen van deze nationale plicht vrijgesteld.

Vrouwelijke soldaten dienden al in de reserves tot de leeftijd van 24 jaar. De verlenging van de reservedienstplicht met 14 jaar tot de leeftijd van 38 jaar is behalve een militaire noodzaak ook een aspect van de feministische omwenteling in de Israëlische samenleving. Wegens het aanzien van het leger in de maatschappij zal de opwaardering van de militaire kwaliteiten van de vrouwelijke soldaat uiteindelijk ook de positie van de vrouw in het economisch circuit verbeteren. Volgens een statistiek van de inkomstenbelasting deze week liggen de lonen van vrouwen op dit moment ver onder die van mannen.

Enkele jaren geleden besliste het Hooggerechtshof in Jeruzalem op aandrang van een jonge, ambitieuze vrouwelijke soldaat dat de luchtmacht haar poorten moest openen voor vrouwen die de zware en zeer prestigieuze pilotenopleiding wilden volgen. Het gerechtelijk afgedwongen principe van gelijke kansen voor mannen en vrouwen in het leger heeft niet alleen in de luchtmacht maar op veel grotere schaal in de landmacht voor vrouwen de poorten voor gevechtstaken geopend. Zij zijn eindelijk van het stigma van de lieve koffiemeisjes af. Vandaag sluit de eerste vrouw met succes de opleiding af tot gevechtspiloot. Drie vrouwelijke officieren dienen reeds enige tijd na het doorlopen van de pilotenopleiding als navigator in gevechtsvliegtuigen.

Vrouwelijke soldaten dienen ook al in technische functies bij de artillerie en de verbindingstroepen. Ook vervullen zij gevechtstaken bij luchtdoelbatterijen, de Hawks en Patriotraketten, bij de grenspolitie en andere militaire eenheden. Ze dienen als tankinstructeurs en leren recruten het abc van het militaire vak, zoals schieten.

Volgens militaire kringen is echter gebleken dat het percentage vrouwelijke soldaten dat de zware training voor gevechtsfuncties zonder botbreuken doorstaat tientallen procenten lager ligt dan dat van mannelijke recruten. De krant Ma'ariv wist de hand te leggen op een intern legerrapport waarin dit verschijnsel wordt toegeschreven aan de slechte eetgewoonten van vrouwelijke recruten (vermageren, kalkgebrek) waardoor hun ,,beenderen nogal broos zijn''. Dit is wellicht de laatste machotekst in het Israëlische leger, waarop vrouwelijke militairen krachtiger dan ooit hun stempel zetten.

    • Salomon Bouman