Flitspaal tegen waterpiraten

De Zuid-Hollandse gemeente Valkenburg wil flitspalen inzetten tegen waterpiraten. Zou het helpen? De politie te water weet het zo net nog niet.

Op de Oude Rijn in Valkenburg zouden flitspalen de snelheidsovertreders te water moeten betrappen. Op de rivier geldt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, maar veel speedbooteigenaars lappen die snelheidsbeperking aan hun laars. De golfslag van de speedboten heeft afkalving van de oevers tot gevolg.

De waarnemend burgemeester van Valkenburg, J. van der Reijden, laat samen met de politie een speciaal bedrijf onderzoeken of een flitspaal mogelijk is. Alleen al de aanwezigheid van zo'n paal zou remmend kunnen werken.

Woordvoerder Ed Kraszewski van de landelijke politiediensten te water in Driebergen sluit niet uit dat een flitspaal mogelijk is, al heeft hij er wel een hard hoofd in: ,,Op de weg is een snelheidsmeting goed mogelijk, omdat de richting van de auto goed bekend is. Maar op het water kunnen boten alle kanten uitvaren. En dat doen ze ook, zoals u weet.''

Bovendien zijn alleen boten met een officieel registratienummer zo te pakken. Een opblaasboot met buitenboordmotor kan vaak al harder dan 20 km/u.

Te hard varen vormt de grootste ergernis onder watersporters, zo bleek uit een enquête op de Hiswa vorig jaar. De hoge snelheid veroorzaakt niet alleen golfslag – met als gevolg afkalvende oevers, rukkende touwen bij afgemeerde schepen en omvallend vaatwerk in het kombuis – maar de motoren veroorzaken ook geluidsoverlast. Voor zwemmers betekenen de plotseling opduikende speedboten een voortdurende bron van gevaar. Doet de waterpolitie dan niets tegen de snelheidsmaniakken te water?

Woordvoerder Kraszewski: ,,De politiek heeft er indertijd voor gekozen om de politie te water te reserveren voor de grote wateren: de grote rivieren en de wateren met beroepsvaart. De andere waterwegen en recreatieplassen vallen onder de regiopolitie.''

Om de snelheidsovertreders te betrappen, zet de politie te water drie speedboten in die onverwachts en op wisselende plaatsen opduiken. Kraszewski: ,,Die boten zijn niet als politieboten herkenbaar en we zijn daar in burger. Anders heeft het natuurlijk geen enkele zin. Als wij in onze officiële boten aan de horizon verschijnen, blijven ze braaf rondtuffen. En is het weer full speed als we weg zijn.'' Maar de Oude Rijn valt niet onder de landelijke waterpolitie. De regiopolitie waar de gemeente Valkenburg onder valt, heeft geen geld voor een eigen speedboot.

En wat is de boete eigenlijk voor te hard varen? Kraszewski: ,,Dat hangt van de snelheid af.'' Maar de maximumboete? Kraszewski: ,,Dat is 220 gulden. Als een boot bijvoorbeeld 60 km/u vaart, waar 20 km/u is toegestaan.'' En als de eigenaar daar om lacht en gewoon doorgaat? Kraszewski: ,,Dan beboeten we hem weer.'' En de boot of het vaarbewijs in beslag nemen? ,,Nee, dat kan niet. We zouden in principe in contact kunnen treden met de officier van justitie en... nou ja, dat is theorie. Zo groot is de pakkans natuurlijk niet met drie boten.''

    • Rob Biersma