Escalatie ruzie Japan en China

De handelsoorlog tusen Japan en China is aan het escaleren. Japan heeft de export van auto's naar China stopgezet nadat de Chinezen extra BTW-heffingen hadden ingesteld voor de auto`s.

De handelsoorlog tussen de twee machtigste landen in Azië begon met goedkope Chinese groenten. Japan, onder druk van de invloedrijke boerenorganisaties, stelde in april een tijdelijke heffing in op de producten. China reageerde met de belasting op auto's, mobiele telefoons en airconditioners.

De boeren zijn trouwe supporters van de regering en deze ging dan ook akkoord met de tarieven, ondanks protesten van consumenten. Het wordt verwacht dat textielfabrikanten de volgende groep zullen zijn die de regering zullen vragen om hun sector te beschermen tegen goedkope buitenlandse concurenten.

De belangrijkste onderhandelaar voor handelszaken in China, Long Yongtu, veroordeelde de Japanse tarieven als ,,protectionisme''. De Japanse Minister voor Handel, Takeo Hiranuma, zei dat China zowel handelsverdragen tussen de twee landen als regels van de wereld handelsorganisatie WTO schendt.

De laatste opmerking zou een gevoelige snaar kunnen raken. China probeert al veertien jaar lang het lidmaatschap van de WTO te verkrijgen en de onderhandelingen daarover lijken in een laatste fase aanbeland.

De impact van de ruzie is vooralsnog relatief klein, in ieder geval in geld uitgedrukt. De schade voor Japan wordt geschat op zo'n 700 miljoen dollar en 100 miljoen dollar voor China. De handel tussen de twee heeft een totale waarde van ongeveer 74 miljard dollar.

Toyota, de grootste automaker van Japan, exporteerde vorig jaar ruim 11.000 auto's naar China, dat is minder dan één procent van de totale export van het bedrijf. Maar de Japanners, zoals vele bedrijven over de hele wereld, zien China als een markt met een grote toekomst. Topmannen uit het bedrijfsleven hebben de politici dan ook opgeroepen om een oplossing te vinden.

Sommige analisten zijn echter bezorgd dat de handelsoorlog lang zal gaan duren en de relatie tussen de twee landen serieus zal beschadigen.

Aan de andere kant wil China het WTO-lidmaatschap niet riskeren en voor Japan komt het conflict ook om een ongewenst moment. Het land heeft veel kritiek te verduren gekregen van buurlanden over een geschiedenisboek dat de rol van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog in een te positief daglicht zou stellen.