Eis levenslang tegen Krstic voor Srebrenica

Aanklager Mark Harmon van het Joegoslavië-tribunaal heeft gisteren acht keer levenslang geëist in het proces tegen de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic wegens genocide in Srebrenica.

,,Krstic is direct betrokken bij de organisatie en uitvoering van de grootste massamoord in Europa sinds de Holocaust'', aldus de aanklager gisteren in de rechtszaal van het tribunaal in Den Haag.

Krstic was in het leger van de Bosnische Serviërs de tweede man na generaal Ratko Mladic. Hij leidde de eenheid die in juli 1995 de moslimenclave Srebrenica veroverde, het `veilige gebied' dat zou worden beschermd door Nederlandse VN-militairen.

Krstic is volgens Harmon verantwoordelijk voor de moord op duizenden moslimmannen uit Srebrenica. Hij heeft geprobeerd deze daad te maskeren door lijken te laten opgraven en op geheime plaatsen opnieuw te begraven. Hij deed dit nadat bekend was geworden dat satellietfoto's de massagraven in beeld hadden gebracht.

Van de moslims die in juli 1995 uit Srebrenica werden verdreven of gedeporteerd, zijn er, zo zei de aanklager, tenminste 7.475 ,,afgeslacht''. De nu 53-jarige Krstic had zich niet alleen schuldig gemaakt aan genocide, maar ook aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Harmon zag geen enkele verzachtende omstandigheid en eiste daarom de hoogste straf: levenslang voor elk van de acht aanklachten. [Vervolg SREBRENICA: pagina 5]

SREBRENICA

'Krstic pleegde genocide'

[Vervolg van pagina 1] Aanklager Harmon: ,,De verdachte kan tenminste rekenen op een proces, zijn slachtoffers konden dat niet.''

Er was geen geschreven plan voor de genocide, aldus Harmon, ,,want misdadigers zetten dat soort dingen niet op papier''. Maar dat er een plan bestond valt af te leiden uit omstandigheden. Voor de massamoord ,,waren executieploegen nodig, bewakers, zwaar gereedschap voor de aanleg van de massagraven, benzine, blinddoeken, handboeien - een enorme logistieke operatie die niet zonder planning mogelijk is.''

Krstic liet zich van de voortgang van de massaslachting op de hoogte houden door zijn ondergeschikten, zei Harmon, waarbij de codenaam `pakjes' werd gebruikt voor de duizenden moslims die moesten worden vermoord. Tijdens het proces werd een afgeluisterd telefoongesprek ten gehore gebracht, waarin Krstic opdracht geeft ,,niemand in leven te laten'' en ,,iedereen te vermoorden''.

Harmon wil Krstic veroordeeld zien voor genocide, volgens veel volkenrechtsgeleerden de zwaarste van alle misdaden. De aanklagers moeten daarvoor immers de intentie bewijzen om een bevolkingsgroep geheel of gedeeltelijk uit te roeien. Het is bij het Joegoslavië-tribunaal nog nooit gelukt iemand voor genocide veroordeeld te krijgen.

Krstic hoorde de eis gisteren emotieloos aan. Hij zegt onschuldig te zijn en legt alle verantwoordelijkheid bij zijn superieus, generaal Ratko Mladic.

Zijn advocaten krijgen vandaag en morgen het woord. Een uitspraak in het proces, dat nu toe zo'n vijftien maanden heeft geduurd, wordt in augustus of september verwacht.