DUUR MOBIELTJE

Wat is er lekkerder dan vanaf de camping in Frankrijk bijkletsen met je vriendin in Nederland? Of zij belt jou terwijl ze in Spanje met haar ouders aan het zwembad ligt; even mopperen over jullie vaders of dat stomme broertje. Met een mobiele telefoon is dat geen enkel probleem. Alleen moet je niet vergeten dat het prijskaartje voor die gezellige telefoontjes ongemerkt heel hoog kan uitpakken. Vanuit Frankrijk bijvoorbeeld kost een telefoontje via een pre-paidkaart naar Nederland al snel twee à tweeëneenhalve gulden per minuut. En wie mobiel gebeld wordt vanuit Nederland, moet zelf opdraaien voor het internationale deel van de gesprekskosten.

Tot vorig jaar werkten prepay-telefoontjes niet in het buitenland. Dat is nu niet meer zo. Wel hanteren de aanbieders verschillende methoden: bij KPN en Dutchtone worden de kosten verrekend met het beltegoed op de kaart, terwijl Libertel, Telfort en Ben de kosten van het bellen in het buitenland achteraf innen via een automatische incasso. Bij alle aanbieders moet je van tevoren aangeven dat je in het buitenland gebruik wilt maken van je telefoon. De procedures staan beschreven op hun internetsites.

Wil je toch contact houden met je vrienden, dan is het veel goedkoper om te SMS'en, al moet je er rekening mee houden dat ook SMS-berichten vanuit het buitenland vaak duurder zijn. Om te voorkomen dat je vrienden je bellen in het buitenland (waarvoor de ontvanger dus betaalt), moet je alle telefoontjes direct laten doorsluizen naar je voicemail. Als er is ingesproken, word je daarvan per SMS op de hoogte gesteld.