`Drie van Vukovar naar Den Haag'

In Joegoslavië is gisteren een begin gemaakt met de juridische procedure die moet leiden tot de overdracht van de zogenoemde Drie van Vukovar aan het Haagse VN-tribunaal. De advocaten van ex-president Slobodan Miloševic proberen intussen de overdracht van hun cliënt aan het tribunaal te vertragen.

Volgens het blad Glas Javnosti heeft gisteren het federale ministerie van Justitie het verzoek van het tribunaal om de overdracht van de `Drie van Vukovar' overhandigd aan een rechtbank, zoals de procedures voorschrijven. Het ministerie weigerde dat bericht overigens te bevestigen.

De Drie van Vukovar zijn Mile Mrkšic, Veselin Šljivancanin en Miroslav Radic, drie officieren van het Joegoslavische Volksleger die tijdens de oorlog in Kroatië in 1991 betrokken waren bij de belegering van de stad Vukovar in het oosten van Kroatië door het Volksleger en Servische milities. Na de val van Vukovar werden rond 260 zieke en gewonde Kroaten uit het ziekenhuis van de stad gehaald, naar het nabijgelegen Ovcara gebracht en daar vermoord. De `Drie van Vukovar' hebben daar volgens het tribunaal een leidende rol bij gespeeld.

De verdedigers van Slobodan Miloševic hebben gisteren de procedure voor de overdracht van hun cliënt aan het VN-tribunaal in Den Haag vertraagd door twee rechters en een openbare aanklager te wraken. Een paar minuten voordat de officiële aanklacht van het tribunaal en het bevel voor de overdracht van Miloševic de beklaagde in zijn cel zouden worden voorgelezen, tekenden de verdedigers bezwaar aan: de twee rechters en de openbare aanklager zouden niet onpartijdig zijn. De advocaten maakten er geen geheim van de klacht uitsluitend te hebben ingediend om de zaak te vertragen: ,,Het is duidelijk dat iemand hier grote haast heeft, en dat is onfatsoenlijk'', zei een van de verdedigers. De klacht wordt vandaag behandeld door het Servische Hooggerechtshof.

In de Servische Republiek in Bosnië zijn gisteren drie Bosnische Serviërs gearresteerd die worden verdacht van oorlogsmisdaden. Ze worden mogelijk vandaag naar Den Haag overgebracht. Hun identiteit is niet bekendgemaakt.