Doet-ie raar? Nou, dáhag!

Verliefd worden als je met vakantie bent is leuk. Maar ook onhandig, want zo iemand zie je nooit meer. Dus: word expres maar niet zó erg verliefd.

``HET IS DE LEEFTIJD.'' Die zin zul je wel al duizend keer gehoord hebben. Als je te druk bent, of juist te stil. Als je erg vrolijk bent. Als je heel somber bent. Op al die onvoorspelbare momenten dat je ineens zomaar moet huppelen of huilen – dat is dan meteen `de leeftijd'. Heel irritant. Vooral omdat het af en toe best klopt misschien.

Maar er is in elk geval ook een heel gebied waar het niet klopt, waar mensen steeds gekker gaan doen naarmate ze ouder worden: verliefdheid. Heb je je vader of moeder wel eens verliefd gezien, dan weet je wat ik bedoel. Ze doen alsof er ineens niks anders meer bestaat. Terwijl je het natuurlijk allemaal niet zo serieus moet nemen, en zeker niet als je met vakantie bent en je wordt verliefd.

,,Je weet dat je zo'n jongen toch nooit meer ziet'', zegt Floor (15) uit Heemstede. ,,Dus dan word je expres niet zo verliefd.'' De vakantieliefde met wie ze vorig jaar op Schiermonnikoog iets heeft gehad, spreekt ze nooit meer, maar dat vindt ze ook helemaal niet erg. ,,Hij deed op het laatst ook een beetje raar. Dus toen had ik ook zoiets van: nou, dáhag. Ja, ik vond hem wel echt leuk hoor, in het begin, maar later niet meer.'' Haar vriendin Jessica (ook 15) denkt precies hetzelfde over dit soort dingen. Zij had een vriendje toen ze met vakantie was in Frankrijk. Ook niet te serieus, gewoon, ,,voor de vakantie, dan is het wel lekker om even iemand te hebben.'' En als je toch écht verliefd wordt? ,,Dan heb je gewoon pech'', vindt Floor.

Volwassenen houden er hele andere ideeën op na. Die vinden een vakantieliefde vaak juist het toppunt van romantiek. ,,Ook nu nog is de geur van lavendel verbonden met die hele speciale zomer van 1969'', schreef iemand een paar jaar geleden in een serie ingezonden stukjes over vakantieliefdes in de Volkskrant. En een ander schreef dat het niet uitmaakte dat haar Griekse vakantiegod niet dezelfde taal sprak, want ze konden toch gebruikmaken van `de universele taal van de liefde'?

Dat het niet zo erg is als je je vakantievriendje niet kunt verstaan, daar zijn Floor en Jessica het wel mee eens. ,,Je valt toch op het uiterlijk en op hoe hij doet en zo'', zegt Floor. ,,Als hij aardig is en kadootjes aan je geeft bijvoorbeeld, dan word je gewoon verliefd – of je hem nou verstaat of niet.'' Trouwens, zegt Jessica, de meeste mensen kennen tegenwoordig toch Engels. ,,En desnoods gebruik je gebarentaal.'' Maar dat vakantieliefde nou speciaal romantischer zou zijn, daar geloven ze niets van. ,,Het is helemaal niet romantisch'', vindt Jessica. ,,Je ziet elkaar nooit meer!'' Na de vakantie gaat hij weer naar school en dan ontmoet hij een ander meisje en dan vergeet hij je, vult Floor aan.

Sommige jongens zijn sowieso zo, zeggen de vriendinnen. ,,Dat zijn players, die zijn nooit verliefd, die gaan met elk meisje.'' Maar aan de andere kant: er zijn ook meisjes die alleen met vakantie gaan om jongens te versieren. Jessica: ,,Echt van die sletjes.'' Floor: ,,Als die geen leuke jongen tegenkomen is hun vakantie verpest. Maar je gaat voor jezélf met vakantie, niet om leuke jongens tegen te komen.''

Maar je kúnt natuurlijk wel echt verliefd worden als je met vakantie bent, denken de vriendinnen. Het is niet handig, maar het kan gebeuren. Wat moet je dan? ,,Dan moet je vragen of hij je vaker wil zien'', zegt Floor. ,,En dan merk je vanzelf wel of hij ook verliefd is. Of hij zijn adres geeft of dat hij juist raar gaat doen.'' En als hij in Nederland woont, ook al is het ver, kun je elk weekend met de trein naar hem toe, vult Jessica aan. Maar niet te vaak. ,,Dat kost heel veel geld. En je wordt het misschien ook een beetje zat. Dan krijg je zoiets van: heb je hem weer.''

Dat volwassenen dat hele liefdesgedoe veel serieuzer nemen, is soms knap lastig. Floors ouders zitten met vakantie regelmatig te vissen of ze nog geen leuke jongen heeft ontmoet. ,,Nou dat krijgen ze dus niet te weten. Op Schiermonnikoog zei ik gewoon dat ik twee meisjes had ontmoet en dan ging ik stiekem met hem naar het strand. Anders gaan ze raar lopen doen, ze denken altijd dat ze lollig zijn. Dan willen ze zich ermee bemoeien, ze willen hem ook zien en zo, en dan gaan ze het er de hele tijd over hebben.'' Ach, het zal de leeftijd wel zijn.

    • Ellen de Bruin