Design

Bonton

De Bonton wordt door zijn makers, het ontwerpbureau Buroo G, `een bij-zit-zet' genoemd. En het is inderdaad een nogal hybride meubelstuk. De Bonton bestaat uit drie in elkaar passende tonnen op een houten plateautje met wielen. Met een vinger in het gaatje door de deksel van de tonnen zijn de onderdelen makkelijk uit elkaar te halen en kunnen ze als kruk, bijzettafel of plantensokkel worden ingezet. De tonnen zijn gemaakt van recycled karton en hebben door hun onafgewerkte karakter een Joseph Beuys-achtige uitstraling. Mochten ze overigens beschadigd of vies raken dan kunnen ze makkelijk vervangen worden aangezien de metalen deksel en de rubberen ring aan de onderkant te verwijderen zijn.

*Bonton: ƒ1.285. Verkrijgbaar bij Buroo G. Inl (Buroo G): 050-5257684.

IQ Light

Wat is beter dan één trend? Twee trends. De producenten van de IQ-light zijn bijzonder doordrongen van deze voor de hand liggende waarheid en brachten een lamp op de markt die op meer dan één manier inspringt op de heersende mode. De IQ-Light, gebaseerd op Holger Stroms oorspronkelijke ontwerp uit 1973, past qua vormgeving naadloos in de jaren zeventig-revival van de laatste paar jaar. Maar de lamp haakt bovendien ook nog eens in op de steeds grotere behoefte aan een persoonlijk tintje, het in professionele termen zogeheten `customizing'. Volgens de bijgeleverde beschrijving laat de lamp zich namelijk op maar liefst zestien verschillende manieren in elkaar zetten. Dat moet een aantrekkelijke uitdaging zijn voor de liefhebbers van doe-het-zelven, een trend die nooit weg is geweest.

IQ-Light: ƒ270. Verkrijgbaar bij de betere lichtspeciaalzaak. Inl (Wonderland): 0517-430514.

Jelly Cube

Vergieten, opblaasmeubilair, scooters, kuipstoelen, deurklinken, citruspersen en hele hotelinterieurs. Noem het op en Philip Starck heeft het ontworpen. Afgelopen jaar heeft hij zich in opdracht van badkamerfabrikant Duravit bezonnen op recyclebare kunststoffen, et voilà, er kwam een uiterst functioneel opbergmeubel uit van duidelijke Starck-signatuur. De Jelly Cube is een kast van flexibele omvang en invulling. Aan de montage komt geen gereedschap of zelfs maar een schroef te pas. Met een uitgekiend kliksysteem kunnen tot maximaal vier modules van 45 bij 45 bij 32 centimeter op elkaar worden geplaatst. Er zijn drie varianten verkrijgbaar: een met schuifladen, een met een deur en een basiselement met een deksel en vier 23 centimeter hoge pootjes van chroom. De Jelly Cube oogt door het gebruikte halftransparante polipropyleen heel luchtig en bescheiden. De kast is te krijgen in snowwhite, puur wit, iceblue en koel blauw.

*Jelly Cube: vanaf ƒ231,40. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land. Inl (Duravit AG): 0413-331243 of www.duravit.com.

Toyz

Voor de meeste mannen is een onderbroek nog steeds een noodzakelijk stukje katoen dat je per drie voor een tientje bij Zeeman haalt. Daar waar vrouwenlingerie al decennia floreert, wil het met de spannende herenstrings, slips en boxers maar niet lukken. Toyz Stengs hoopt daar verandering in te brengen door zich gedegen te verdiepen in de plooien, rondingen en vouwen van het mannelijk lichaam en daar direct aansluitend zwem- en ondergoed bij te maken. De kleding bestaat vooral uit zwarte banden van soepel polyamide en lycra die een kruislings gevlochten koker rond de torso vormen. Zo wordt de natuurlijke asymmetrie van het mannenlijf geaccentueerd, maar tegelijkertijd een nieuwe symmetrie van lijnen gecreëerd. De Men's Beach & Bodywear collectie van Toyz Stengs is tussen 23 juni en 3 augustus te zien bij de Utrechtse galerie Vier d.

*Men's Beach & Bodywear: diverse prijzen. Verkrijgbaar bij galerie Vier d, Voorstraat 82, Utrecht. Inl (Vier d): 030-2368360.

Museumbos

Het Speulderbos bestaat uit enkel kromme bomen omdat de rechte er door scheepsbouwers in vorige eeuwen tussenuit zijn gehakt. Productiebossen bieden een weinig enerverende blik met hun in het gelid staande stammen van allemaal dezelfde bomen. En zo is in elke pluk groen in ons land wel de hand van de mens te herkennen. Oerbos bestaat niet in Nederland, alle bossen zijn min of meer bewust in cultuur gebrachte natuurlandschappen. Maar een doelbewust kunstzinnig ontworpen bos, dat kennen we nog niet. De Stichting Bosland heeft nu een prijsvraag uitgeschreven voor het inrichten van zo'n Museumbos binnen het 225 hectare grote Cirkelbos nabij Almere. Gevraagd wordt om een compleet en autonoom bos van een hectare groot te ontwerpen. De tien beste inzendingen zullen worden uitgevoerd en het is de bedoeling dat de percelen uitgroeien tot organische toonzalen binnen een eigenzinnig groen museum.

*Prijsvraag Museumbos: inschrijven t/m 15 sept. Inl (Stichting Bosland): www.bosland.org of Weesperzijde 93, 1091 EK, Amsterdam.

Waterloos urinoir

,,Drinkt u wel eens uit het toilet?'' Met die vraag werden televisiekijkers er in reclamespotjes op gewezen hoeveel liters drinkwater we zonder nadenken het riool in spoelen. In verschillende wijken wordt regenwater gebruikt voor het toilet en dat is natuurlijk een prima oplossing. Sanitairfabrikant Franke ging nog verder en ontwikkelde een urinoir waar helemaal geen water aan te pas komt. De kleine boodschap wordt door de ronding in de bak meteen afgevoerd. Het ontwerp, met de futuristische naam CMPX 531, is uitgevoerd in roestvrijstaal en is behalve milieuvriendelijk ook nog eens vandaalbestendig. Een recyclebare rubberen eenrichtingsklep zorgt ervoor dat stank tot een minimum beperkt blijft. Een keer per dag schoonmaken is volgens de fabrikant genoeg om de hygiëne te waarborgen.

*CMPX 531: ƒ3.950. Verkrijgbaar bij de sanitairgroothandel en via installateurs. Inl (Franke RVS): 0492-585111.

Fatboy

Het zat er aan te komen: de comeback van de zitzak. Na een bloeiperiode in de jaren zeventig verdween het eeuwig piepschuim lekkende meubelstuk uit de huiskamers om een sluimerend bestaan te leiden in studentenkamers en coffeeshops, maar nu is hij dan terug. Wel in gerestylede vorm uiteraard en volledig aangepast aan de wensen van de lounge-generatie van de jaren nul. Om te beginnen heeft hij een hippe, Engelse naam gekregen Fatboy die in grote letters vermeld staat op het label dat als een vlag aan de naad is genaaid. Fatboy is gemaakt van vochtafstotend kunststof, dus een gemorste cappuccino of BaCo richt geen blijvende schade aan. Hij is verkrijgbaar in de tinten zwart, zilvergrijs, donkergrijs, rood en donkerblauw, zodat hij kleurt bij elk maatpak. Met zijn afmetingen van 1,4 bij 1,8 meter valt de Fatboy in de categorie `mateloos oversized'. Ideaal voor wie op zijn meubilair dezelfde statuscriteria loslaat als op zijn auto.

*Fatboy: ƒ250. Verkrijgbaar bij detailhandelaren in het hele land. Inl (GmbH): 026-3272890.

Yo-yo

Hoe hoog moet een koffietafel zijn? Niet zo laag dat je bij het oppakken van dat tweede stuk gebak je buik ongemakkelijk over je broekriem voelt floepen. Maar niet zo hoog dat je er 's avonds niet je kousenvoeten op kwijt kan. Voor mensen die hun koffietafel ook als eettafel gebruiken is de tafelhoogte helemaal een lastig probleem. De elegant slanke Yo-yo speelt in op de wispelturige hoogtewensen van koffietafelbezitters. Met zijn verstelbare onderstel kan hij namelijk elke hoogte aannemen tussen 38 en 74 centimeter. Bovendien is het blad tot eettafellengte op te rekken met een tussenstuk van 39 centimeter. De Yo-yo is verkrijgbaar met een blad van gebeitst beuken, blank beuken of matglas, de poten zijn gemaakt van gelakt aluminium staal.

*Yo-yo: ƒ2.598 (beuken) of ƒ2.920 (glas). Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land. Inl (Ligne Roset): 06-53732142.

    • Edo Dijksterhuis