Demonen in sm-pakjes

Een goede griezelfilm moet sterke oneliners hebben en Hellraiser heeft ze in overvloed: ,,No tears, please'', zegt een van de demonen in de film tegen een van zijn slachtoffers, ,,It's a waste of good suffering.'' En: ,,We're demons to some, angels to others.''

Hellraiser was het debuut van regisseur Clive Barker, die tot dat moment vooral bekend was als schrijver van griezelverhalen. De film geldt als een klassieker in het genre. De film is nog steeds het bekijken waard, hoewel Hellraiser als horror behoorlijk gedateerd en niet echt angstaanjagend is. Aan de special effects is goed te zien dat de film bijna vijftien jaar oud is.

Het verhaal is ook niet bijster origineel: een echtpaar betrekt een huis, waar een gruwelijk monster op zolder woont. Het blijkt de broer van de man te zijn, die in het verleden ook nog eens de minnaar van de vrouw was. Het monster en de vrouw plegen samen een reeks moorden en ondertussen worden ze ook nog belaagd door demonen in sm-pakjes, waaronder de beroemde `Pinhead', later de held van vele gabberfeesten.

Maar naast de standaard horrorelementen doet Barker nog veel meer. De ondertoon van sadomasochisme geeft de film een ambivalent karakter. Erg knap is de manier waarop hij de seksuele obessies van de vrouw, Julia, invoelbaar maakt. Daardoor is het geloofwaardig dat ze zonder scrupules de kant van het gruwelijke monster kiest en dat monster zelfs aantrekkelijk vindt; een knappe rol van Clare Higgins.

Origineel is ook dat niet meteen duidelijk is wie het Kwaad belichaamt en wie de slachtoffers zullen zijn. De monsters zijn slecht, maar soms ook meelijwekkend. Barker zet daarnaast ijselijk de eenzaamheid neer van het echtpaar en hun doodgebloede relatie. Voeg daar nog bij een broeierige vader-dochter relatie en alle elementen zijn aanwezig voor een ouderwets, Freudiaans familiedrama. Je vraagt je af wat eigenlijk gruwelijker is: de smerige horrorscènes of het portret van een huwelijk, dat Hellraiser ook is.

Hellraiser (Clive Barker, '87, GB), RTL5, 22.30-00.10u

    • Peter de Bruijn