Chinese arts getuigt over orgaanhandel

China heeft woedend gereageerd op de beschuldiging van een Chinese arts in het Amerikaanse Congres over transplanties van en handel in organen van ter dood gebrachte gevangenen.

,,Sensationele leugens'', reageerde vanochtend een woordvoerder van de regering in Peking op de getuigenis die de Chinese arts Wang Guoqi gisteren aflegde in de commissie mensenrechten van het Huis van Afgevaardigden over het afnemen van organen bij geëxecuteerde gevangenen.

Wang, die China vorig jaar verliet als toerist en inmiddels asiel heeft aangevraagd in de Verenigde Staten, zei dat gevangenisdoktoren in 1995 een nier hadden weggenomen bij een gevangene die nog adem haalde nadat hij de kogel had gekregen. Hij beschreef hoe de Chinese autoriteiten en artsen samenwerken bij het afnemen van organen en weefsel bij veroordeelden, onmiddellijk na hun executie. In sommige gevallen waren de gevangenen nog niet klinisch dood. Ook Wang, een brandwondenspecialist, heeft daaraan meegewerkt. ,,Ik getuig hier met diepe spijt en wroeging'', zei hij.

Volgens de Chinese regeringswoordvoerder Zhang Qiyue klopt er niets van de beschuldigingen van de arts. ,,Iedereen met een gezond verstand kan zien dat het hier gaat om kwaadaardige laster tegen China'', zei hij vanochtend. ,,China hanteert een strikt verbod op de handel in menselijke organen. De meeste organen worden vrijwillig beschikbaar gesteld door Chinese burgers'', zei hij.

De Chinese autoriteiten zeggen dat alleen orgaantransplantaties worden uitgevoerd bij ter dood gebrachte veroordeelden indien de gevangene en zijn familie daarmee hebben ingestemd. Maar mensenrechtenorganisaties hebben China herhaaldelijk beschuldigd van orgaantransplanties zonder toestemming vooraf. In sommige gevallen zou de doodstraf worden uitgevoerd op een moment dat er vraag is naar bepaalde organen.

Vanochtend werd ook bekend dat dinsdag, op de internationale dag ter bestrijding van drugsmisbruik, in China ten minste 59 drugshandelaren ter dood zijn gebracht. De doodstraf is in China een belangrijk element in de steeds weer terugkeerdende campagnes tegen de misdaad.