BRIEVEN

De meeste kinderen vinden vakantie geweldig. Ze maken van alles mee; leuke, spannende én enge dingen. Meer dan dertig kinderen schreven naar NRC Handelsblad over hun allerleukste vakantie.

Groep 7 van de Jacobaschool in Heemstede stuurde een hele stapel brieven. De meeste briefschrijvers gingen naar Frankrijk met vakantie. Zo ook Bas Steeman. Hij zat tijdens zijn leukste vakantie in een huisje, dichtbij zee, schrijft hij. Zijn vakantie was ,,vet gaaf'', maar opeens hoorde hij zijn zus heel hard gillen. ,,Ze had namelijk een slang gezien. Ik had natuurlijk weer eens pech, want ik was de enige die in de vakantie geen slang had gezien. Ik vond het jammer, maar het kon niet anders.'' Balen voor Bas.

Zijn klasgenootje Anne Heeremans, zag tijdens haar vakantie in Spanje ook een eng dier. In haar vakantiebrief vertelt ze: ,,We hadden vlak bij ons huisje een groot zwembad. In dat zwembad zat een keer een hele grote rat. We hebben hem eruit gehaald en op een handdoek gelegd. Toen kreeg die eten en lieten we hem vrij in de bosjes bij het zwembad.''

Tessa Mulder, die ook in Heemstede op school zit, kwam tijdens haar vakantie in Italië geen enge dieren tegen, maar juist een heel lief dier. ,,Toen we er aankwamen stonk het ontzettend. [...] Daar ergens achter in het groen stond een kooi met een hond die stonk, POEH, POEH, de hond had allemaal wonden en hij was schor van het blaffen. Wij waren allemaal echte hondenliefhebbers, dus we probeerden het hek open te maken, we droegen een mondkapje tegen de stank.'' Helaas ging het hek niet open, dus kocht Tessa brokjes voor de hond en voerde ze hem. Maar van een boze man mocht dat niet, hij werd heel kwaad, schrijft ze. ,,Toen kwam er een jongen. Hij bleek de zoon van de man te zijn en sprak Engels. Hij zei dat hij de hond ook heel lief vond en hielp ons hem te bevrijden. Toen mochten we hem mee hebben van de man.'' De Italiaanse hond woont nu bij het nichtje en neefje van Tessa.

Tijdens de vakantie gebeuren er vaak hele spannende dingen. Maar er gebeuren ook enge dingen. Daar weet Iris van der Mey, die ook op de Jacobaschool zit, alles van af. Zij raakte op het strand van Bath in Engeland haar ouders kwijt. ,,Ik was naar zee gelopen en toen ik naar mijn ouders wilde, zag ik ze niet! Ik werd door een vrouw naar de strandwachters gebracht waar nog meer kinderen waren. Die vrouw daar begon Engels te praten dus ik zei toen maar wat. Toen werd er dus omgeroepen dat ik daar was en toen zag ik mijn vader en moeder aankomen.'' Het liep gelukkig dus wel goed af voor Iris.

Veel jongeren gaan tijdens de vakantie naar het strand of naar water. Dat is heel leuk, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Marc-Hans Lenselink uit Heemstede schrijft hoe zijn tweejarige broertje, Jacob, bijna verdronk in een zwembad in Frankrijk: ,,In de middag zaten we in het zwembad te spelen, toen Jacob plotseling in het water viel. Ik zat vast in de rubberboot en kon Jacob niet te pakken krijgen. Ik schreeuwde naar pappa. Hij verstond me, maar stootte zijn teen. In zijn duik kwam hij vast te zitten. Ik was inmiddels los en dook ook in het water. Ik pakte pappa's hand zodat we langer werden en trok Jacob naar boven.'' Het enge avontuur liep dus goed af dankzij Marc-Hans. Zijn ouders waren dan ook erg trots op hem.

Rosanne Dijk (9 jaar) uit Baflo vermaakte zich vorig jaar tijdens de vakantie niet met lekker warm zwembadwater, maar juist met bevroren water. Je ziet haar op de foto. Ze schrijft in haar brief: ,,Mijn leukste vakantie was naar Noorwegen. Daar zijn we naar de gletsjers geweest en naar een gletsjermuseum. [...] Bij één van de gletsjers was een meer, daar dreven stukken ijs in. Die gingen wij eruit halen en verzamelen. Er waren hele grote bij en één leek op een scheerkrabber van mijn vader, maar dan wat groter.''

Heel veel Nederlanders gaan naar Frankrijk met vakantie. De leukste vakantie van Wouter Haarmans uit Heemstede was ook in Frankrijk, denkt hij. Hij schrijft: ,,Mijn allerleukste vakantie was in Mallorca, dat ligt in Frankrijk.'' Wouter is vast een beetje in de war, want Mallorca is een Spaans eiland. Maar het maakt ook ook niet uit, Wouter zijn vakantie was in elk geval tof. ,,Het was er heel leuk, we gingen vaak naar het strand en zelfs ook wel eens naar het zwembad.''

Vorig jaar ging een klasgenootje van Wouter, Erica Boewang, naar Indonesië met vakantie. Ze ging daar met allemaal familieleden naar de dierentuin. ,,Eerst moest je ergens doorheen rijden, waar we allemaal wilde dieren zagen'', schrijft ze. ,,Toen we daar doorheen waren, en uit de bus stapten, sprong er een aap naar mijn oom. De aap keek in alle zakken van mijn oom, het zag er erg leuk uit. Daarna gingen we op de foto, met een echte tijger. Er werd gezegd dat de tijger een babytijger was.''

Carlijn Strodijk van de Jacobaschool vierde haar leukste vakantie gewoon in Nederland. Het was een hele bijzondere vakantie. Carlijn en haar familie hadden een paard gehuurd dat Joey heette, en gingen met paard en huifkar naar een camping. ,,'s Avonds kreeg Joey ruzie met een ander paard. Joey begon dat paard te schoppen en dat is een wond geworden. Dat merkten we de volgende dag en toen hebben we de dokter gebeld. Die dokter heeft de wond gehecht en er zaten 25 hechtingen in.'' Gelukkig werd Joey weer beter en kon de familie Strodijk weer met het dier op pad. ,,Op een gegeven moment kwamen we bij een splitsing. We reden toen op een lekker drafje en we moesten rechtdoor, maar Joey ging rechtsaf, dus vlogen we uit de bocht!'', vertelt Carlijn in haar brief. Met een paard met vakantie beleef je nog eens wat!