Beurzen somber na rentestap VS

Op de financiële markten in Europa is vanmorgen teleurgesteld gereageerd op de renteverlaging in de VS met een kwart procentpunt. De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verlaagde de geldmarktrente gisteravond na zijn tweemaandelijkse vergadering van 4 procent naar 3,75 procent.

Het is de zesde maal dit jaar dat de rente wordt verlaagd, maar de eerste maal dat dit maar met een kwart procentpunt gebeurt. In januari was de rente nog 6,5 procent.

Op de financiële markten was gehoopt op een verlaging met een half procentpunt. De `Fed' liet in een verklaring wel de mogelijkheid open om nog een verlaging door te voeren. De meeste analisten rekenen daarbij nu op de vergadering van de centrale bank in augustus.

De Fed verwees in een verklaring gisteren naar het risico van aanhoudende zwakte van de Amerikaanse economie. Ook verwees de centrale bank naar de afnemende groeivooruitzichten buiten de VS zelf.

Op Wall Street waren de koersreacties gisteren gematigd, na de bekendmaking van het nieuws. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 0,36 procent lager, de Nasdaq-index eindigde 0,49 procent hoger. Nieuwe winstwaarschuwingen nabeurs, en een aankondiging van ontslagen bij telecomfabrikant Nokia drukten vanmorgen de stemming in Europa.

GELDSCHEPPER: pagina 15