Belegger bezorgd over tijdschriften uitgever VNU

Uitgever VNU was vanochtend een van de grootste dalers onder de fondsen uit de AEX-index. Beleggers maken zich zorgen over de verkoop van de publiekstijdschriften en de verkoop van de educatieve uitgaven. Dit afscheid is al vier maanden geleden aangekondigd om de overname van marktonderzoeksbureau AC Nielsen te financieren. Eerder deze week werd bekend dat een gelegenheidsconsortium van Independent Media, de uitgeverij die door Derk Sauer in Rusland is opgezet, en ING Barings zich uit de onderhandelingen heeft teruggetrokken.

Ook het dreigende faillissement van het Britse Scoot, een digitale gouden gids, kan gevolgen hebben voor de waardering van de Gouden Gidsen van VNU. Tegen het middaguur stond VNU 3,7 procent lager op 38,69 euro. Het fonds heeft dit jaar al een kwart van zijn waarde verloren tegen circa 12 procent verlies van de AEX-index met de 25 grootste fondsen van het Damrak.

Net als bij de andere Europese beurzen, zette de Amerikaanse renteverlaging de markten niet op winst. De markt heeft de monetaire verruiming met een kwart procentpunt al in de koersen verwerkt. De hoop op een verlaging met een halve proventpunt werd daarmee tenietgedaan. De AEX-index stond rond de middag 5,11 punten lager op 553,44.

Koninklijke Olie was vanochtend een andere verliezer. De dalende prijs van ruwe olie speelt het fonds vandaag parten evenals berichten dat de Amerikaanse olievoorraden zijn toegenomen. Het zwaargewicht uit de Amsterdamse beursgraadmeter noteerde 3,5 procent lager op 66,36 euro. Het concern houdt vertrouwen in zijn eigen aandeel. Vanochtend werd bekendgemaakt dat gisteren opnieuw eigen aandelen zijn ingekocht, ditmaal 400.000 stukken tegen een prijs van 68,92 euro.

Het aandeel van Buhrmann, handelaar in kantoorartikelen, krabbelde vanmorgen op. De koersdreun van minus 33 procent gisteren na de derde winstwaarschuwing op rij werd gevolgd door 4 procent winst op 10,40 euro.

De technologiehoek kampte weer met negatief nieuws. Winstwaarschuwingen in de VS en ontslagen bij de Finse mobieletelefoniegigant Nokia drukten ook de Nederlandse technologiefondsen omlaag. De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio hebben vanmorgen terrein moeten prijsgeven door zorgen over de technologiesector. Het Nikkei-gemiddelde sloot op 12.679,88 punten, een verlies van 149,10 punten (bijna 1,2 procent). De renteverlaging in de VS maakte weinig indruk. Gevreesd was dat de kleine ingreep van de Amerikaanse centrale banken de beleggers zou teleurstellen, maar door een lauwe reactie op de beurzen in New York reageerde ook Tokio nauwelijks. De overige beurzen in het Verre Oosten waren verdeeld. In Australië steeg de beursindex 0,3 procent, in Zuid-Korea daalden de koersen 0,25 procent. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,4 procent. De lauwe beursreactie in New York was het gevolg van een lichte teleurstelling onder beleggers dat de renteverlaging een kwart procentpunt bedroeg, en niet de halve procent waar op was gehoopt. Het Dow Jones-gemiddelde moest met 0,36 procent terug tot 10.435,18 punten. De Nasdaq-index profiteerde wel van de renteverlaging, zij het bescheiden. De graadmeter voor de technologie steeg een half procent op 2074,77 punten.