Bangladesh en Nigeria bovenaan op corruptielijst

Bangladesh is het meest corrupte land ter wereld, volgens de vandaag gepresenteerde corruptieranglijst van Transparency International. Het land blijft Nigeria, Oeganda en Indonesië net voor.

Elk jaar brengt Transparency International, een onafhankelijke organisatie die zich toelegt op het bestrijden van corruptie, een dergelijk overzicht uit. Het is samengesteld op basis van (dit jaar veertien) onderzoeken van andere instellingen zoals het World Economic Forum, de Wereldbank en The Economist Intelligence Unit. Op de nieuwe ranglijst staan 91 landen vermeld, van de rest waren niet voldoende gegevens beschikbaar. Op de vorige lijst stond Bangladesh nog niet vermeld, en stond Nigeria nog op één.

Een woordvoerder van de Bengaalse regering liet vanochtend weten dat het rapport van Transparency International op onjuiste informatie is gebaseerd. Hij sprak de verdenking uit dat het achterliggende motief was de regering zwart te maken, met het oog op de verkiezingen in Bangladesh in oktober.

Nederland staat op de achtste plaats van minst corrupte landen. Finland voert de lijst van landen met de minste corruptie aan.