ANTIVERVEELDINGEN

Later, veel later, denk je dat de zomervakantie de mooiste tijd was van je jeugd. Je kwam tijd te kort, zo leuk was het. De werkelijkheid is anders: je hebt tijd te veel. Tv, computer, telefoon en huisdier vallen vaak weg, veel vertier moet nu zelf worden bedacht. Het kan geen kwaad op voorhand over deze toestand na te denken. Het beste is iets te gaan doen. Nog beter: iets te gaan maken. 't Is kort dag, maar via internet is alle informatie nog snel gevonden. Goede zoekmachines zijn www.google.com of www.northernlight.com en www.altavista.com

Raadpleeg ze in het Engels, Amerikanen zijn ondernemender dan wij hier. Hieronder vind je bij elk doe-idee een schuingedrukte, Engelse zoekterm, die op internet sites over het onderwerp oplevert. Daar moet je zelf verder speuren.

Veel plezier is te beleven aan het maken van een boemerang. Vooral de kruisboemerang (four wing boomerang of cross stick boomerang) zit snel in elkaar. Desnoods is hij te maken van twee roerhoutjes (bedoeld voor verf) die in het midden aan elkaar worden geschroefd en daarna wat vleugelprofiel krijgen. Hij komt echt terug. De klassieker Boomerangs - how to make and throw them is via www.amazon.co.uk nog binnen een week in huis. Qua functie verwant aan de boemerang is de katapult (Amerikaans: slingshot) die al even snel in elkaar zit. Veel meer dan een stevige gevorkte tak, een stuk rubber (fietsbinnenband) en een soort leren zak (traditioneel de tong van een schoen) is niet nodig. Niet het maken van de katapult is de clou, maar het verbeteren. Een goede katapult doet het zo goed dat de politie het niet leuk meer vindt.

Minder gevaarlijk zijn de papieren vliegtuigjes die van een vel A4 of desnoods, maar moeizamer, van een dubbelgevouwen krantenpagina te vouwen zijn. Het is vreemd, maar helemaal op eigen kracht een goed papieren vliegtuigje ontwerpen, is niet eenvoudig. Zoek op internet bij paper plane. Het streven kan zijn in groepsverband vliegtuigjes te bouwen uit identiek materiaal en na te gaan wie het verst komt of wie het langst in de lucht blijft. Dezelfde wedstrijd is te houden met de onbemande miniheteluchtballons die op internet candle powered balloons of candle balloons heten. Ze bestaan uit grote zakken van de allerdunste plasticsoort (de vuilniszak is te dik, neem de zak waarin de kleding terug komt van de stomerij: dry cleaner bag), waaronder met tape in een draadconstructie een brandende wattenprop met spiritus of benzine is gehangen. Spectaculair, maar gevaarlijk: tenten, riet en bossen branden al gauw mee.

Het vliegeren heeft door het aanbod van nieuwe materialen meer belangstelling gekregen. Zie hoe de machoman zich uitslooft op het strand. Veel aardiger is het om bescheiden vliegers te maken die iets kunnen: enorme vonken opwekken (levensgevaarlijk), op commando een parachute of vliegtuigje loslaten of, het allermooist, een luchtfoto maken. De goedkope, ultralichte wegwerpcamera kan makkelijk met de vlieger mee omhoog. Er is een veelheid aan trucs bedacht om op afstand de sluiterknop te bedienen. Zie internet onder kite camera. In David Pelham's Kites (te bestellen bij amazon.co.uk) ook wat aanwijzingen. Deze luchtfotografie vergt veel voorbereiding.

Met de wegwerpcamera kunnen, zoals met elke camera, stereofoto's worden gemaakt. Maak een nauwsluitende houten rail (slidebar) waarin de camera heen en weer is te schuiven over een afstand van, zeg, 30 centimeter. De rail zelf mag per se niet bewegen. Knip tweemaal snel achter elkaar. Laat de foto's niet te groot afdrukken, ze mogen niet veel breder zijn dan de afstand tussen de ogen. Het is een simpel foefje met een verbluffend resultaat. Op internet: stereo photography en slidebar. Ook panorama-opnames (met flinke overlap om je heen fotograferen en later op elkaar plakken) hebben veel succes.

Dan is er nog het vlijmscherpe zakmes-met-priem, maar daarmee kun je eigenlijk alleen wat hout bewerken. Je kunt uit vlier of riet een fluitje maken, een elder flute of reed pipe. Oubollig misschien, maar: je hoeft er niet op te spelen. Het mondstuk is het lastigst (internet: making musical instruments). Brand je naam in de fluit met een brandglas. Met een brandglas in vaste opstelling kun je ook op een vooraf bepaald tijdstip een doos lucifers of zoiets in brand laten vliegen. Voor als het toch allemaal tegenviel.

    • Karel Knip