ANTHONY BRAXTON

Aan het werk van multi-instrumentalist en componist Anthony Braxton (1945) hangt het label `moeilijk'. Dat hij zijn stukken vaak geen namen gaf, een voorkeur toonde voor extreme saxofoons en soms alles voorschreef op papier schrikte vele jazzo's af. Dat Braxton wel degelijk heel direct kon spelen, is te horen op Quintet (Basel) 1977 met club-opnamen van Radio DRS die nooit eerder werden uitgebracht. Het enige wat ook nu nog vreemd klinkt, is dat Braxton hele passages staccato speelt, ook in de allerhoogste tempi. Het geeft zijn bijdragen iets vierkants, iets pinnigs vaak ook, zeker als hij sopranino speelt. Er wordt in de lange stukken op deze cd veel en met hartstocht gesoleerd, maar niet op een schoolse neo-bebop manier. Met bassist Mark Helias en drummer Charles `Bobo' Shaw als stokend duo klimmen daarbij ook trombonist George Lewis en pianist Muhal Richard Abrams regelmatig naar grote hoogten. De op jazzscholen nogal gangbare stelling `dat die free-jazzers helemaal niet konden spelen', wordt door deze cd krachtig weerlegd.

Anthony Braxton: Quintet (Basel) 1977 (hatOLOGY 545). Distr. Harmonia Mundi Nandi.

    • Frans van Leeuwen