Wagner wil conflict beëindigen

Wolfgang Wagner (81), leider van de Bayreuter Festspiele, heeft de stilte rondom zijn opvolging doorbroken. In een twee pagina's lange verklaring spreekt Wagner de wens uit dat er een einde komt aan het `vruchteloze' opvolgingsdebat. Wagner verklaarde zich `als realist' bereid tot `constructieve gesprekken over de toekomst', maar niet `tegen een achtergrond van bedreigingen en beschuldigingen'.

In zijn verklaring benadrukte Wagner dat de opvolgingskwestie wat hem betreft al in oktober vorig jaar is afgerond. Toen wees Wagner zijn dochter Eva Wagner-Pasquier af ten gunste van zijn echtgenote Gudrun. Pogingen Gudrun Wagner te benoemen strandden bij het stichtingsbestuur, dat Eva Wagner als opvolger aanwees. Zij trok zich tien dagen geleden echter terug, omdat haar vader niet bereid bleek afstand te doen van zijn ambt.

De Beierse Cultuurminister Zehetmair, die Wolfgang Wagner heeft toegezegd zelf zijn opvolger te mogen aanwijzen, zei in een reactie op Wagners verklaring met onverminderde belangstelling uit te zien naar de `reeds sinds maanden aangekondigde, maar nog steeds niet geconcretiseerde voorstellen van de heer Wagner.' In zijn verklaring verwijt Wolfgang Wagner het stichtingsbestuur een bij vlagen `paranoïde en provocatieve dadendrang', waarmee zij de roep om afwikkeling van de opvolgingskwestie forceert. De ophef zou de Bayreuther Festspiele niet hebben geschaad, maar `ons werk wordt er onnodig door belast', aldus Wagner. ,,De complexe organisatie van de Festspiele mag niet aan `toevallige of opgedrongen krachten worden overgegeven.''