Vaatstra vroeg om arrestatie Irakees

De aanhouding van de 26-jarige Irakees in de moordzaak-Vaatstra, op 9 oktober 1999, is gedaan ,,op verzoek van de familie''. Dit verklaart B. Vaatstra, vader van de op 1 mei 1999 vermoorde Marianne Vaatstra. Anderhalve maand voor de arrestatie van de 26-jarige Irakees, hoorde de familie Vaatstra van het openbaar ministerie in Leeuwarden, dat hij niet de dader was. Vaatstra zegt dat diens aanhouding twee maanden later desondanks toch gebeurde, omdat de familie hier steeds op aandrong.

In een dagboek houden de Vaatstra's de ontwikkelingen in de moordzaak van hun dochter bij. Zij werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in Veenklooster. In augustus dat jaar kregen de Vaatstra's in een gesprek op het parket in Leeuwarden te horen dat de Irakees ,,niet interessant'' was, aldus Vaatstra. De Vaatstra's drongen echter aan op zijn arrestatie om hem als dader uit te sluiten.

Gisteren verklaarde minister Korthals (Justitie) dat het alibi van de Irakees niet sluitend was op het moment van zijn aanhouding. Getuigen zouden hem tussen 29 april en 3 mei in Haarlem hebben gezien, maar waren niet zeker of hij de nacht daar ook had doorgebracht. Vorige week ontstond ophef over uitspraken van de Leeuwarder zaaksofficier R. de Graaf. In een uitzending van Omrop Fryslân verklaarde hij dat de Irakees gedurende de opsporing steeds minder interessant werd en dat zijn aanhouding onder druk van de publieke opinie plaatshad.

Zowel het OM in Leeuwarden als de minister ontkende dit nadien. De Irakees was wel degelijk verdachte en werd aangehouden omdat hem definitief als moordenaar te kunnen uitsluiten. DNA-onderzoek pleitte hem kort na zijn aanhouding vrij.

Vaatstra waardeert de ,,eerlijkheid'' van De Graaf. Dat het OM nu verklaart dat de Irakees van het begin tot het eind van het onderzoek verdacht was, is niet waar, stelt Vaatstra. ,,Ik snap er geen barst meer van. Ze hebben toen tijdens dat gesprek tegen ons zitten liegen als ze nu zeggen dat hij altijd verdacht is geweest.''

Volgens O. van der Meulen, woordvoerder van de familie Vaatsyra, is het voor de familie ,,vreselijk frustrerend dat het OM nu dubbele boodschappen uitzendt.'' Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Leeuwarden zegt dat alle feiten voor Minister Korthals en het college van procureurs-generaals op ,,een rijtje worden gezet.''

Volgens haar was de Irakees op het moment van zijn aanhouding verdachte, totdat de DNA-test hem vrijpleitte. Korthals stuurt nog deze week een brief aan de Tweede Kamer met feiten over de aanhouding, waar om gevraagd was. De dader van de moord op Marianne Vaatstra is nog altijd niet gevonden.