Topman Libertel naar Spaans Airtel

Bestuursvoorzitter John de Wit verruilt telecombedrijf Libertel voor het Spaanse Airtel. Dat is net als Libertel een dochterbedrijf van Vodafone, 's werelds grootste mobiele telecombedrijf. De Wit wordt per 1 augustus opvolger van de Spanjaard Galán, die in mei topman werd van het Spaanse energiebedrijf Iberdrola en in Nederland actief is als commissaris van voedingsconcern Nutreco.

,,Het bestuur van Vodafone en de werknemers van Airtel moeten nog instemmen met de benoeming'', zegt de 55-jarige De Wit in een toelichting. ,,We verwachten daarover geen problemen.'' De Wit werkte eerder al vier jaar in Spanje en zes in Mexico voor zijn vorige werkgever Philips. Libertel, een beursfonds in de midkapindex op de Amsterdamse beurs, wil pas vrijdag bekend maken wie De Wit opvolgt. De Wit was zes jaar topman van Libertel, dat in 1999 naar de beurs ging op een koers van 21 euro. Die koers is inmiddels gehalveerd tot ruim 10 euro.

Airtel heeft een omzet van 2,5 miljard euro en 7 miljoen klanten, ruim het dubbele van Libertel. Het is net als Libertel de nummer twee in de markt, Airtel achter Telefónica en Libertel achter KPN. Vodafone won afgelopen jaar de overnamestrijd om het bedrijf van de andere aandeelhouders British Telecom en Airtouch en heeft nu een belang van ruim 90 procent.