Technisch leiderschap

De voormalige radiopiraat Bart Fehmers wordt het nieuwe en jonge gezicht van de Nederlandse poot van automatiseerder IBM. De 35-jarige Fehmers treedt officieel pas op 1 oktober aan als directeur, maar achter de schermen heeft hij al veel taken overgenomen van Amandus Lundqvist (56), die na 33 jaar met vervroegd pensioen gaat.

Fehmers is (nog) niet zo bekend bij zijn collega's in het wereldje van informatie- en communicatietechnologie. Het afgelopen jaar was hij in Nederland helemaal uit beeld verdwenen. Toen vertoefde hij op het Europese hoofdkantoor van IBM in Parijs, waar hij de directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika assisteerde.

`Big Blue' houdt de kaken voorlopig stevig op elkaar over Fehmers. Zijn benoeming werd al in mei bekendgemaakt, maar Fehmers, zo laat de woordvoerder nu opeens weten, is pas in oktober beschikbaar voor de pers. Na het Franse intermezzo heeft de nieuwe directeur drie maanden de tijd om zich weer in te werken in de Nederlandse markt. De ontwikkelingen in de ICT-sector gaan heel snel.

Fehmers, die in Bilthoven op school heeft gezeten, raakte op jonge leeftijd al gefascineerd door techniek. Tijdens de puberteit ontwaakte de radiopiraat in hem. Vanuit een zolderkamer bestierde hij de ether met Radio Positivo, ingegeven door Van Kooten en De Bie. Vaste prik was de ZIP van de week, de Zeer Interessante Persoonlijkheid.

Het gefrunnik met techniek hield niet op tijdens zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam. De zelfgefabriceerde afstandsbediening waarmee de gordijnen van zijn studentenkamer vanuit bed konden worden geopend en gesloten, kreeg brede instemming van jaargenoten. Op het corps was hij als `commissaris' verantwoordelijk voor het materiaal (zoals discolampen). De discoliefhebber Fehmers wilde zelf ook nog weleens achter de draaitafels gaan staan.

In 1990 kwam Fehmers bij IBM binnen. De jurist begon onderaan de ladder, als `applicatie-ontwikkelaar', om vertrouwd te raken met de soft- en hardware van het concern. Na een jaar mocht hij al leiding geven aan projecten. In 1997 werd hij benoemd tot `mensenmanager' (niet hetzelfde als personeelschef, volgens de IBM-woordvoerder) en mocht hij IBM-werknemers begeleiden bij hun prestaties, hun loopbaanontwikkeling en welzijn. In 1998 werd Fehmers benoemd tot directeur van de software-divisie en trad hij toe tot het hogere management van IBM.

De benoeming van Fehmers tot directeur is het voorlopige sluitstuk van een verjongingskuur binnen het concern. Naar het schijnt is de Amerikaanse IBM-leiding al een tijdje ontevreden over de prestaties in Nederland.

Op het gebied van hardware (computers, servers) doet IBM het – traditioneel – goed. Maar wat betreft dienstverlening (onderhoud, advisering) heeft IBM in Nederland geen sterke positie weten te bemachtigen, mede door de aanwezigheid van grote lokale spelers zoals Getronics en Cap Gemini.

Als software-topman pleitte Fehmers vorig jaar al voor een frisse benadering van de markt door IBM. Het concern was te veel productgericht en moest zich meer op de wensen en behoeftes van de klant gaan richten. Dat moet de Amerikaanse leiding als muziek in de oren hebben geklonken.

Een insider zei onlangs tegen Automatiserings Gids: ,,Overal in de wereld behoren we tot de top drie, terwijl we het in Nederland moeten doen met plaats zeven of acht.'' Een analist van onderzoeksbureau IDC zegt dat met de komst van Fehmers ,,zeker wat overnames mogen worden verwacht''.

    • Stéphane Alonso