Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het vanmiddag gehouden tuinfeestje op Soestdijk ter gelegenheid van de negentigste verjaardag aanstaande vrijdag van prins Bernhard temidden van oorlogsveteranen en Engelandvaarders. Ook aandacht voor de veiligheid in zwembaden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de Korea-oorlog waarbij in de jaren vijftig miljoenen slachtoffers vielen onder wie circa 120 Nederlanders. Een van hen was Freek Fama die vlak voor zijn dood een brief aan zijn familie schreef waarin hij zich fel tegen de oorlog keerde. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Gesprek met staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek over uitgeprocedeerde asielzoekers en aandacht voor de aanklacht van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden tegen de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic, een van de veronderstelde architecten van de massamoord in 1995 op circa 7000 moslims in Srebrenica. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Habets. Reportage over Nederlanders die een nieuw bestaan in het Spaanse Andalusië hebben opgebouwd. Arjan en Warden van de Vrande runnen sinds vier jaar het kleine rustieke hotel-restaurant Santa Fé in Monda, een dorpje in de bergen achter het drukke Marbella. Ned.2, 22.05-22.52u.

Het gezicht van Amsterdam. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.53-23.57u.

Vergezicht: Oker en water. Zuid-Afrikaanse documentaire over de Himba, een nomadenstam in Namibië die wil overleven en zich hevig verzet tegen de plannen van de regering om een dam in de rivier Kunene te bouwen. Met de komst van de dam zou 350 vierkante kilometer land van de Himba onderlopen. Ned.3, 23.45-0.52u.

PRAATPROGRAMMA

Het referendum. Live-uitzending waarin gestemd kan worden over de stelling dat de omroepverenigingen moeten worden afgeschaft. Met o.a. de gasten Atzo Nicolaï (VVD), Bert Bakker (D66), Joop Atsma (CDA), Karel van Doodewaerd (TROS), Frits Brink (NCRV) en Joop van der Reijden (voorzitter Vereniging Veronica). Ned.3, 20.30-21.25u.

SPORT

Sport in Beeld. Tweede deel van een vierluik blikt terug op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Deze zomerspelen waren omstreden door de grote hoogte (2240 meter) waarop de atleten zich met elkaar moesten meten. Aan het woord komen oud-deelnemers, onder wie Ada Kok (goud bij het zwemmen), Jan Wienese (goud bij het roeien) en Maria Gomers (brons op de 800 meter). Ned.2, 20.28-22.05u.

KUNST

Rubriek 700. Portret van de schrijver van The hobbit en The lord of the rings, J.R.R. Tolkien. Onderzocht worden zijn literaire verbeelding en het belang van de Britse West Midlands, waar hij opgroeide. Zijn beroep, de scandinavistiek, en de sfeer van het landschap hebben hem gestimuleerd een eigen imaginaire wereld te creëren. Canvas, 23.25-0.15u.

The making of Pearl Harbor. Over de productie van de film Pearl Harbor van het duo Jerry Bruckheimer en Michael Bay (The Rock, Armageddon) die draait om de verrassingsaanval van de Japanners op de marine- en luchtmachtbasis op Hawaii tijdens de Tweede Wereldoorlog. SBS6, 23.40-0.10u.

FILM

Zone 39 (John Tatoulis, 1997, Australië). Ambitieus mengsel van sciencefiction, politieke thriller en romantisch drama. Soldaat overweegt in woestijn van conflictrijke high-tech-samenleving de moord op zijn vrouw te wreken. RTL5, 20.00-21.45u., met reclame.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967, Engeland/VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-23.40u., met reclame en nieuws.

. Addams Family Values / The Addams Family 2 (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Zorgvuldig uitgevoerde vervolgfilm over monsterlijke familie – die in de jaren zestig populair was als tv-serie – voldoet als satire op de deugdzaamheid van het gemiddelde Amerikaanse gezinsleven nog beter dan deel 1. Nieuwe baby en gouvernante ontwrichten de Addams. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

. Secrets & Lies (Mike Leigh, 1996, Eng./Fr.). Gouden Palm-winnaar is een subliem opgebouwd en psychologisch overtuigend drama over uitelkaar gegroeide familieleden en een adoptiedochter die wil weten wie haar biologische vader is. Regisseur Leigh schuwt het sentiment niet, maar verdient bewondering voor scenario en acteursregie. Canvas, 20.55-23.25u.

In the Mouth of Madness (John Carpenter, 1995, VS). Overdaad aan special effects kenmerkt griezelthriller van genre-routinier Carpenter. Aardig scenario laat rechercheur Sam Neill speuren naar horrorauteur die al jaren non-fictie blijkt te schrijven. V8, 22.10-23.55u., met reclame.

Philadelphia Experiment II (Stephen Cornwell, 1993, VS). In sciencefiction-vervolgfilm wordt andermaal door de tijd gereisd. Megalomane wetenschapper Gerrit Graham heeft met terugwerkende kracht de nazi's een bom laten gooien op Washington en ingrijpend de geschiedenis veranderd. Held Brad Johnson grijpt in. BBC1, 0.35-2.15u.

Le grand amour (Pierre Etaix, 1969, Frankrijk). Pierre Etaix regisseerde zichzelf in bitterzoete komedie als welvarende fabrieksdirecteur die onder invloed van nieuwe secretaresse aan het dagdromen slaat. ZDF, 1.00-2.25u., nagesynchroniseerd.

The Prodigal (Richard Thorpe, 1955, VS). Weelderige MGM-productie naar apocrief verhaal over boerenzoon Edmund Purdom die zich 70 jaar voor Christus in de luren laat leggen door hogepriesteres Lana Turner. ARD, 1.20-3.10u., nagesynchr.

Elephant Walk (William Dieterle, 1954, VS). Echo's van Jane Eyre en Rebecca klinken door in verzorgde damesfilm over de aanpassingsproblemen van Elizabeth Taylor, vrouw van Ceylon-theeplantage-houder Peter Finch. Morgen, SBS6, 13.30-15.20u., onderbroken door reclame.