Rechter clement voor premier Berlusconi

Nu hij premier is geworden, wordt het een stuk moeilijker een proces te beginnen tegen de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi. Een rechter heeft bepaald dat Berlusconi's hoge functie een clemente behandeling rechtvaardigt. Het Hof van Beroep moest zich uitspreken over een verzoek van openbare aanklagers om Berlusconi en vier andere verdachten te berechten wegens omkoping van een rechter. Voor Berlusconi zag het hof verzachtende omstandigheden. Daardoor is de maximumstraf gehalveerd, en daarmee is de zaak verjaard.

Volgens het hof moeten ,,de huidige individuele en sociale levensomstandigheden'' van de verdachte Berlusconi in aanmerking worden genomen en ,,het objectieve belang daarvan rechtvaardigt de toepassing van verzachtende omstandigheden.'' Met andere woorden: een premier mag je eigenlijk niet berechten.

Berlusconi zelf beschouwt zijn verkiezingsoverwinning in feite ook als vergeving van zonden uit het verleden. Het premierschap is een vrijbrief. Het Hof van Beroep zag nog een andere verzachtende omstandigheid die hem zal aanspreken: ,,de bestaande en gevaarlijke corrumpeerbaarheid van de betrokken juridische omgeving.'' Berlusconi wist dat rechters omkoopbaar waren, zegt het hof in feite, dus het is te begrijpen dat hij als ondernemer zijn kans greep.

De rechtszaak gaat over een uitspraak uit januari 1991. Toen maakte rechter Vittorio Metta in hoger beroep een uitspraak ongedaan die de controle over uitgeverij Mondadori legde bij financier Carlo De Benedetti. Volgens openbare aanklagers heeft Metta hiervoor ongeveer 450.000 gulden ontvangen van Berlusconi. Metta en drie mogelijke bemiddelaars in de affaire moeten wel terecht staan. Hun advocaten hebben voortdurend op vertraging gespeeld, in de hoop te kunnen profiteren van verjaring.