Radiostation wacht niet

Het Nederlandse commerciële radiostation Radio Nationaal, gespecialiseerd in Nederlandstalige smartlappen en muziek met een hoog meezinggehalte, heeft geen zin nog langer te wachten op de uitslag van het politieke spel rond de verdeling van de etherfrequenties. Het station is uitgeweken naar Engeland, waar het zich heeft verzekerd van landelijke dekking in de ether met op Nederland gerichte antennes.

Radio Nationaal neemt zijn nieuwe etherzender komende zondag 's middags om twaalf uur in gebruik. Via 1296 AM is het station dan te ontvangen in België, Nederland en delen van Frankrijk en Duitsland. `Wij kunnen echt niet langer wachten tot de politiek duidelijkheid verschaft over hoe en wanneer de frequenties worden verdeeld. We hebben op dit moment geen andere keus', aldus directeur Karel van Kooten van Radio Nationaal in een persbericht.

Radio Nationaal gaat uitzenden vanuit Orfordness in zuidoost-Engeland. Het station huurt daar een etherzender van het bedrijf Merlin Communications. De Nederlanders kunnen de zender alleen gebruiken tussen 5.00 en 20.00 uur. 's Avonds tussen 20.00 en 22.00 gebruikt de Britse publieke omroep BBC de zendinrichting.