Radioactieve grond bij Dodewaard

De grond die Greenpeace vorig jaar december tijdens een protestdemonstratie bij de kerncentrale Dodewaard heeft achtergelaten, is radioactief. Metingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) hebben aangetoond dat het volgens nieuwe Europese regels als radioactief afval moet worden aangemerkt.

Greenpeace zegt dat de grond, 120 kilo, op tien kilometer afstand van de Britse opwerkingsfabriek Sellafield met een schop uit een rivierbedding en een berm is gegraven. De omgeving van Sellafield is volgens Greenpeace ernstig verontreinigd. Nederland werkt daar volgens de milieubeweging aan mee door kernafval uit de centrale in Dodewaard in Sellafield te laten verwerken. Greenpeace is van mening dat Nederland het contract met Sellafield moet opzeggen. ,,We hebben nu duidelijk gemaakt dat radioactief afval in Sellafield letterlijk op straat ligt'', zegt D. Samsom van Greenpeace.

RIVM heeft in de grond onder meer hoge concentraties plutonium aangetroffen. Greenpeace is blij met de uitkomsten van het RIVM-onderzoek omdat een stralingsdeskundige van de centrale Dodewaard eerst geen verhoogde radioactiviteit kon vinden. Dodewaard deed de actie van Greenpeace destijds af als `een leuk toneelstukje'. ,,Ze moeten hun stralingsmeters maar eens laten nakijken'', zegt D. Samsom.

De gemeente Dodewaard is niet blij met de actie van Greenpeace. Burgemeester W. de Laat van Dodewaard onderzoekt de mogelijkheid om Greenpeace justitieel te laten vervolgen. De Laat vindt het ontoelaatbaar dat radioactief afval op de openbare weg gedumpt wordt. Greenpeace ziet een eventuele gerechtelijke procedure echter met vertrouwen tegemoet. ,,Wij zijn slechts de boodschapper van het slechte nieuws'', zo meent Samsom.