NIOD hoort prins over Dutchbat

Kroonprins Willem-Alexander is gehoord door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) over het Srebrenica-drama. De prins heeft, volgens het RTL 4 Nieuws van gisteravond, een verklaring afgelegd over gesprekken die hij in de zomer van 1995 voerde met Nederlandse militairen die waren teruggekeerd uit de Bosnische moslim-enclave Srebrenica. Het NIOD en de Rijksvoorlichtingsdienst willen niet inhoudelijk reageren op het bericht.

In 1996 kreeg het NIOD van het kabinet de opdracht om `vanuit historisch perspectief in zowel nationale als internationale context inzicht [te verschaffen] in de oorzaken en gebeurtenissen die hebben geleid tot de val van Srebrenica en tot de dramatische ontwikkelingen die daarop zijn gevolgd'.

In juli 1995 werd de moslim-enclave door de Serviërs veroverd. Zij scheidden daarna de mannen van vrouwen en kinderen. De mannen werden vervolgens vermoord. De enclave stond onder bescherming van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat.

In maart 1995, vier maanden voor de val van de enclave, bezocht de kroonprins Dutchbat-militairen. Na de inname van Srebrenica door de Serviërs maakte de kroonprins deel uit van een delegatie die in juli 1995 in Zagreb Dutchbat bezocht. Hij heette, samen met premier Kok, toenmalig minister Voorhoeve van Defensie en vijf Kamerleden de net uit Srebrenica teruggekeerde militairen welkom op de basis Pleso.

De regering drong aan op een sobere ontvangt van de teruggekeerde Dutchtbat- militairen, maar de bevelhebber der landstrijdkrachten, H. Couzy, bood de militairen een feest aan in besloten omgeving. Tijdens de verhoren van de onderzoekscommissie-Bakker, die namens de Tweede Kamer onderzoek deed naar Srebrenica en daarover vorig jaar een rapport publiceerde, betreuren de politici dat de indruk is ontstaan dat kroonprins en politici hebben deelgenomen aan feestelijkheden.

Het onderzoek van het NIOD wordt op 29 november gepubliceerd.