Napster sluit akkoord met muzieklabels

Napster, de omstreden internetruilbeurs voor muziek, gaat werk van 150 onafhankelijke Europese platenmaatschappijen tegen betaling via het net aanbieden.

Napster en de zogeheten indie labels hebben daarover een akkoord gesloten, hebben ze gisteren in Londen bekendgemaakt. De waarde van de transactie is geheim.

Napster zal voor het eerst royalties aan artiesten betalen in een nieuwe poging zakelijk te overleven. Eerder legde een Amerikaanse rechter de gratis ruilhandel van muziekbestanden via Napster vrijwel stil wegens schending van auteursrecht.

Onder de artiesten die Napster gaat verspreiden bevinden zich onder andere Stereophonics, Moby, Ash, Paul Oakenfold, Underworld, Mogwai, The Avalanches, Moloko en Tom Jones. De indies, die in het Verenigd Koninkrijk grofweg een kwart van de markt in handen hebben, proberen zich staande te houden naast grote maatschappijen als BMG, EMI en AOL Time Warner.

De grote labels, die het proces tegen de ruilbeurs aanspanden, zullen overigens ook via de nieuwe versie van Napster muziek tegen betaling aanbieden. Het Duitse mediaconcern Bertelsmann, eigenaar van BMG, en Napster sloten in oktober vorig jaar al een strategische alliantie.

Tot nu toe hebben een miljoen mensen zich ingeschreven om Napster-nieuwe stijl vanaf deze zomer uit te proberen. Ze moeten dan een nog onbekend bedrag betalen om de zogeheten MP3-muziekbestanden te downloaden. Het is onduidelijk hoeveel betalende abonnees Napster nodig heeft om royalties aan artiesten te kunnen uitkeren en winst te maken.

Napster verweert zich in hoger beroep tegen een veroordeling wegens het schenden van auteursrecht. Het geesteskind van de 20-jarige Amerikaan Shawn Fanning bracht een revolutie teweeg door zijn tachtig miljoen leden via het net muziek te laten uitwisselen, wat niet zou neerkomen op illegale handel, zoals de grote platenlabels zeggen.

De rechter erkende in februari Napsters verweer, maar hield de mogelijkheid open dat Napsters leden wel auteursrecht schenden.

    • Hans Steketee