LIDEKE HEUWEKEMEIJER-DE LANGE (83)

,,Het is voor mensen van mijn leeftijd ongelooflijk hoe snel de computer de hele maatschappij in zijn greep heeft gekregen. Radioreclame gaat vaak voor 80 procent over digitale firma's of systemen, waar ik niets van begrijp. Je voelt je dan door het leven ingehaald, volkomen aan de zijlijn gezet.

,,Een video hebben we niet, evenmin als een computer. Een krant op een computerscherm lezen trekt me niet aan. Je wilt hem op schoot hebben en doorbladeren. Ik ben een vrij grondige krantenlezer en ik kijk veel actualiteiten. De laksheid waarmee over hedendaagse problemen wordt gepraat vind ik vaak ten hemel schreiend. Nu heb ik meer tijd me daarin te verdiepen dan toen ik nog een gezin had.

,,Er is hier in het Rosa Spier Huis een leeskamer met alle opinieweekbladen. Toch heb ik geen tijd ze allemaal te lezen. Je moet oppassen niet gek te worden van alle uiteenlopende opinies, die uiteindelijk slechts in nuance verschillen. Ik beperk me hoofdzakelijk tot de NRC, waarvan ik de twintig exemplaren die hier worden bezorgd zelf rondbreng.

,,Vroeger keek ik wel naar soaps, tegenwoordig veel minder. Politieseries als Unit 13 vind ik nu wel leuk. Televisie is vrij laat in ons huis gekomen. Ik was secretaresse van Loe de Jong toen hij met de tv-serie De Bezetting begon. Die moesten we dan bij anderen bekijken. Toen we er wel zelf een hadden, volgde ik Peyton Place, later Upstairs Downstairs. Nu kijk ik graag naar opiniërende discussieprogramma's. Soms mis je ineens een medewerker, zoals Rob Trip. Die bleek een attack te hebben gekregen. Je zou wensen dat de omroep je daarover op de hoogte stelt. Dat geldt ook voor de NRC. Dan mis je ineens een naam waaraan je was gehecht, zonder aankondiging.

,,De Privé heeft honderdduizenden abonnees, maar iedereen zegt dat 'ie het blad bij de kapper leest. Bij mij is dat écht waar. Figuren als Marco Borsato interesseren mij geen mallemoer. Maar over het koningshuis blijf je goed op de hoogte. Ze zitten als bokken op de haverkist en hebben vaak gelijk.