Koreanen hoeven niet terug

De Verenigde Naties hopen snel een oplossing te vinden met China voor de zeven Noord-Koreaanse vluchtelingen die zich sinds gisteren schuilhouden in een kantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Peking. Mogelijk krijgen de Noord-Koreanen, leden van één familie, een vrijgeleide naar Zuid-Korea. In ieder geval is het ,,uitgesloten'' dat ze worden teruggestuurd naar Noord-Korea, aldus een woordvoerder van de UNHCR in Genève.

Het opduiken van de zeven Noord-Koreanen in het gebouw van de UNHCR heeft zowel de VN als de Chinese autoriteiten in diplomatieke verlegenheid gebracht. Jaarlijks vluchten duizenden Noord-Koreanen hun op stalinistische wijze geregeerde en door hongersnood getroffen land. Hulporganisaties schatten dat er thans zo'n 200.000 Noord-Koreanen verblijven in het Chinese grensgebied. Ze leven er illegaal. Peking erkent hen niet als vluchteling en regelmatig worden opgepakte Noord-Koreanen de grens terug over gezet.

Het laten vertrekken van de familie Jung naar Zuid-Korea, zoals ze heeft gevraagd en waarop ook de Zuid-Koreaanse regering vanochtend bij Peking heeft aangedrongen, zou een precedent scheppen waarop China niet zit te wachten. Toch zei woordvoerder Colin Mitchell van de UNHCR vanochtend te hopen dat snel een uitweg kan worden gevonden die alle partijen tevreden stemt. ,,Wij vervolgen onze consultaties met de (Chinese) regering'', zei hij. Mitchell wilde niet zeggen welke diplomatieke oplossing de UNHCR voor ogen staat, maar wel dat het uitgesloten is dat ze terug gaan naar Noord-Korea.

Veertien leden van de familie Jung vluchtten twee jaar geleden uit Noord-Korea. Een aantal van hen is volgens een Japanse hulporganisatie opgepakt en naar werkkampen gezonden.