Kempes verliest alweer op gras

De Nederlandse tennisser Edwin Kempes wacht nog altijd op zijn eerste overwinning op gras. Gisteren boog de 25-jarige gravelspecialist in de eerste ronde op Wimbledon pas na een marathonpartij over vijf sets (7-6, 5-7, 3-6, 6-3 en 12-10) voor de Marokkaanse routinier Younes El Aynaoui.

Dit seizoen verloor Kempes op de grasbanen van Queen's en Rosmalen ook al in de eerste omloop. ,,Ik heb nu tenminste een fatsoenlijke partij gespeeld'', constateerde Kempes na het slopende gevecht op baan 19 met El Aynaoui, die zich evenmin thuis voelt op gras.

Een dag voor zijn ontmoeting met de Marokkaan, die eind vorig jaar nog 25ste op de wereldranglijst stond, besloot Kempes tegen zijn natuur in te spelen door consequent naar het net te gaan. ,,Met mijn extreme grip kon ik op gras van achteruit geen punten winnen'', ontdekte hij vorige week in Rosmalen. El Aynaoui wekte gisteren de indruk dat hij een demonstratiepartij speelde, want met diverse grollen en grappen blonk hij vooral uit als entertainer. Nadat Kempes de tweede en de derde set had gewonnen, verzuimde hij op 0-40 in de eerste game van de vierde reeks door te drukken.

In de vijfde set van de zwakke partij bleef El Aynaoui overeind door zijn sterke service. ,,Ik ben nu eenmaal geen Safin of Federer'', verzuchtte Kempes, die sinds de opheffing van het Zilveren Kruisteam met Wessels nog slechts sporadisch contact heeft met zijn oude coach Nick Carr. ,,Ik moet het van hard werken hebben. Het is frustrerend om een partij op deze manier te verliezen. Maar voor het eerst lag ik op gras niet overhoop met mezelf. Volgende week ga ik weer vrolijk een Challengertoernooi spelen in Ulm.''

Bij de vrouwen leed grasspecialiste Miriam Oremans gisteren een pijnlijke nederlaag tegen de vrouw die ze twee weken geleden in Birmingham nog had verslagen. De Slowaakse Daniela Hantuchova nam gisteren op Wimbledon in twee sets (7-6 en 7-5) revanche op de Brabantse.

De 28-jarige Oremans beëindigt aan het einde van volgend jaar haar professionele tennisloopbaan. Ze heeft er bijna dertien jaar opzitten is toe aan een `gewoon' leven.