Justitie hoort Bouterse inzake moord op critici

De voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse is gisteren in Paramaribo voor het eerst door de rechter-commissaris gehoord in verband met betrokkenheid bij de decembermoorden van 1982. Na afloop van de vier uur durende bijeenkomst wilde Bouterse niet inhoudelijk reageren. Hij verklaarde alleen het verhoor ,,als getuige-deskundige'' te hebben beleefd. Justitie ziet hem als hoofdverdachte.

Het verhoor van de huidige parlementariër kwam onverwacht. In de Surinaamse politiek is de afgelopen weken herhaaldelijk gevraagd om spoed in het justitiële onderzoek naar de decembermoorden. Om die reden werd er ook aangedrongen op een snelle benoeming van een nieuwe procureur-generaal, die de leiding van de vervolging op zich moet nemen. Deze benoeming zou aanstaande zijn. President Venetiaan moet kiezen uit drie kandidaten.

Tot nu toe zijn in het decembermoorden-onderzoek, voor zover bekend, slechts enkele getuigen gehoord, onder wie voormalig regeringswoordvoerder D. de Bie en de onlangs overleden vakbondsleider F. Derby. Derby was de enige overlevende van de moorden. Bouterse heeft altijd gezegd dat hij als ex-bevelhebber de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de decembermoorden, waarbij vijftien critici van het toenmalige Militair Gezag werden vermoord. Dat gebeurde in Fort Zeelandia, destijds een militair complex. Bouterse zei enkele maanden geleden dat hij tijdens de moorden nooit in het Fort is geweest en dat hij geen opdracht heeft gegeven voor executies. Het is nog onduidelijk hoe de moorden dan wel hebben plaatsgevonden. Derby heeft in zijn verklaring gezegd dat Bouterse aanwezig was en dat hij de leiding over de operatie had. Hij heeft hem niet zelf zien schieten.

Vorige week zei de ex-legerleider in een interview voor het plaatselijke station Radio 10 nog dat er ,,vreemde vragen'' over de decembermoorden aan militairen zouden worden gesteld. Hij speculeerde daarbij ook op onrust in het leger. Bronnen binnen de Surinaamse regering zeggen daarvan niets te weten. De leden van de vroegere `Groep van Zestien', de club onderofficieren die in 1980 met Bouterse een staatsgreep pleegde, zijn allemaal uit het leger getreden of overleden. Diverse onderzoeken en getuigenissen hebben laten zien dat de decembermoorden vooral een aangelegenheid waren van deze groep. De steun voor Bouterse in het leger zou nu miniem zijn. De voormalige legerleider heeft wel eigen lijfwachten. Overigens benoemde de Surinaamse regering per 1 juli een nieuwe bevelhebber, luitenant-kolonel E. Mercuur.

DOSSIER SURINAME: www.nrc.nl/dossiers