Huis warm met CO2

Het klinkt misschien vreemd, maar het is mogelijk dat broeikasgassen binnenkort niet alleen de atmosfeer van de aarde, maar ook het huis verwarmen of verlichten.

Energie- en milieuonderneming Novem heeft in opdracht van de overheid een onderzoek afgerond waaruit blijkt dat er methaangas vrijkomt als er CO2 wordt opgeslagen in steenkoolmijnen. Het gas zit in de steenkool, maar wordt door de CO2 naar boven gedrukt. Het zou 20 jaar in de energiebehoefte van Nederland kunnen voorzien.

De Novem zou in 2005 kunnen beginnen het principe in de praktijk te testen en de eerste consumenten zouden dan in 2007 energie uit methaangas kunnen krijgen. Nederland is niet de eerste. In Polen begint binnenkort een test en er loopt er al een in Canada. Dat een test in Nederland nog zo lang op zich zal laten wachten, komt onder andere door de vele vergunningen die nodig zijn, de problemen bij het vinden van een locatie en onderzoek naar de effecten voor het milieu. Ondertussen heeft Novem het chemieconcern DSM gevraagd om uit te zoeken hoeveel CO2 het uitstoot. Het voormalige mijnbedrijf heeft behalve CO2 ook nog steeds concessies voor de exploitatie van de mijnen.