HBG negeert aandeelhouders

Het bestuur van de Hollandsche Beton Groep drukt een fusie van zijn baggerdochter met die van Ballast Nedam door. Ondanks een hangende enquêteprocedure bij de ondernemingskamer is de fusie gistermiddag na de buitengewone aandeelhoudersvergadering van HBG beklonken. De beurskoers van HBG is in de ochtend met 5,7 procent gedaald tot 15,75 euro. Gisteren sloot de koers ook al 7,3 procent lager.

Vanochtend hebben Ballast Nedam en HBG bekendgemaakt dat de handtekeningen gisteren na sluiting van de beurs onder het fusiecontract zijn gezet. Het bestuur van Hollandsche Beton Groep negeert de oproep van een groot deel van de aandeelhouders om concurrerende biedingen van bouwer Heijmans op HBG's bouwdivisie en baggeraar Boskalis op HBG's baggerdivisie te onderzoeken.

Circa 35 procent van de aandeelhouders heeft gistermiddag op de informatieve vergadering van HBG een enquêteprocedure bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof aangekondigd. Aanleiding hiervoor was de constatering dat HBG en Ballast vrijwel akkoord waren. Met een spoedprocedure die vrijdagochtend dient, hopen de aandeelhouders een handtekening onder de fusiecontracten te voorkomen.

Volgens HBG zijn gistermiddag na de vergadering de besprekingen met Ballast afgerond. ,,Die bijeenkomst stond al geagendeerd. In het begin van de avond waren we eruit.'' Volgens de woordvoerder is het ,,gewoon mogelijk'' om hangende de spoedprocedure bij de ondernemingskamer de fusie met Ballast Nedam af te ronden. Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters noemt de snelheid waarmee gehandeld wordt een extra grond voor wanbeleid. Hij verdenkt het bestuur er bovendien van dat de aandeelhouders gistermiddag misleid zijn door HBG. ,,Hier wordt in negatieve zin geschiedenis geschreven wat betreft corporate governance.'' In de nieuwe combinatie Ballast HAM Baggeren worden de baggerdivisies van HBG en Ballast Nedam samengevoegd. HBG krijgt tweederde van de aandelen, Ballast het resterende deel. Ballast heeft een eeuwigdurend recht om zijn belang aan HBG aan te bieden. De Hollandsche Beton Groep is dan verplicht om de stukken van Ballast over te nemen. De financiële adviseurs van HBG en Ballast moeten de uitoefenprijs van het verkooprecht nog vaststellen.

ACHTERGROND : pagina 19