Hallucineren aan de Maas

`Met Amsterdam en Parijs heb ik een verhouding, met Rotterdam ben ik getrouwd.' Die mededeling danst in rode letters door de ruimte en het publiek applaudisseert. Rotterdammers zijn dol op liefdesverklaringen aan hun stad en de beeldend kunstenaars Lia Harkes en Peter ten Wolde spelen daar behendig op in. Hun voorstelling De Jas van Rotterdam, die op de Maasoever wordt vertoond, is een ode aan de Rotterdammers – en aan de metropool die zij dag in dag uit slopen en bouwen. Een modderige bouwput is het openingsbeeld. In het tweede beeld duwen sjovels de fonkelnieuwe wolkenkrabbers ongeduldig weg: ze zijn alweer te oud.

Een oord met zoveel vernieuwingsdrang verdient een moderne show. Geen probleem voor Harkes en Ten Wolde. Maar een beetje ouderwetsheid, bedachten zij, moet er wel bij, alleen al voor het contrast. Dus plaatsten zij op het Leuvehoofd ouderwetse containers. Ervóór legden zij een bassin aan met een ook al ouderwets goedje: water. Containerwanden en waterpodium vormen samen een openluchtarena waarin met hightech-elektronica wordt gevochten.

Onder, op en boven het water flitsen laserstralen en de containerwanden ontvangen filmfragmenten die soms ineens naar voren springen, naar een gordijn van stromend vocht. De op die waterval geprojecteerde beelden zijn net zo ijl als de stralen, en zo belanden we in een wereld die zich losmaakt van de materie waaruit zij bestaat, en altijd hééft bestaan. Zeker in Rotterdam. Havenarbeiders uit het jaar 2001 en zeelui uit het jaar 1612 sjouwen in de deels historische filmpjes met alles wat zwaar en stoffelijk is. Een oceaanstomer van de Holland Amerika Lijn ligt op vertrek te wachten. De hutkoffers zijn allang klaar voor de reis, maar hun eigenaren houden zich nog even vast aan de wal. Met ogen die nu al heimwee lijden.

Keert men van de wereldzeeën terug, dan ligt de stad in puin. Rotterdam brandt en het witte oorlogsmonument op het Leuvehoofd krijgt een alarmrode kleur, die samenvloeit met het rood van een gelaserde disco met house. Een half uur duurt deze associatieve collage, dit volksspektakel, deze hallucinerende nachtelijke trip. En nog lang nadat je de arena uit bent, gaat het door je heen: ja, Rotterdam is de Culturele Hoofdstad van Europa.

Rotterdam 2001. Voorstelling: De Jas van Rotterdam. Concept: Lia Harkes en Peter ten Wolde. Gezien: 26/6 Leuvehoofd, Rotterdam. Aldaar t/m 4/8 elke avond om 23u30. Inl.: (010) 4022001 of www.rotterdam2001.nl.

    • Anneriek de Jong