Een zony of een pebra?

Op een klein particulier natuurparkje in het Britse graafschap Cumbria is tot verrassing van de eigenaars een shetland pony bevallen van een zebra-achtig veulen. De shetland pony kwam uit een ander park, waar het dier in de wei stond met een zebra.

Bekend is de muilezel, een kruising tussen een paard en een ezel. Een dierentuin in Essex heeft een kruising tussen een ezel en een zebra. Kruisingen tussen paard en zebra zijn zeldzamer, maar niet geheel onbekend. Probleem van dit soort kruisingen is dat de dieren een verschillend aantal chromosomen hebben. Een paard heeft 64 chromosomen, een zebra 44. De kruising (de Britten twijfelen nog of ze het dier een zorse of een zetland zullen noemen) is alleen mogelijk als het vrouwelijke dier de meeste chromosomen heeft. De kruising zelf is altijd onvruchtbaar.

De eigenaar van het natuurparkje, dat in verband met de mkz-crisis al sinds maart gesloten was, heeft getwijfeld of ze de publiciteit zouden zoeken uit vrees voor te veel publieke belangstelling. Maar het veulen is inmiddels een week oud en maakt het goed. (BBC)