Den Haag krijgt eigen fotomuseum

Den Haag opent eind volgend jaar een eigen fotomuseum. Het wordt in de zogenaamde Schamhart-vleugel van het Gemeentemuseum Den Haag gevestigd, samen met een permanente Escher-tentoonstelling.

De gemeente Den Haag gaf onlangs haar goedkeuring aan de bouwplannen en aan de begroting van beide projecten, die in de tonnen loopt. Architectenbureau Van Benthem Crouwel realiseert onder meer een nieuwe ingang aan de voorzijde van het Gemeentemuseum Den Haag, dat de verbouwing grotendeels zelf financiert.

Het nieuwe museum zal nauw samenwerken met de Universiteit Leiden, eigenaar van een prestigieuze verzameling van zo'n 100.000 historische en twintigste-eeuwse foto's uit binnen- en buitenland, en met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De academie gaat samen met Leiden een masters-opleiding fotografie in haar studieaanbod integreren. Studenten in Leiden en Den Haag worden betrokken bij het maken van tentoonstellingen om zo de museumpraktijk te leren kennen. ,,Ik zie veel in die driehoek van structurele samenwerking'', zegt Academiedirecteur Jack Verduyn Lunel, ,,zo groeien kunstvak- en universitair onderwijs steeds meer naar elkaar toe. ''

Het nieuwe museum is een initiatief van het Gemeentemuseum Den Haag. ,,Ik trof hier bij mijn komst vorig jaar een prachtige fotocollectie met opnamen van Piet Zwart en Paul Schuitema aan'', aldus directeur Wim van Krimpen, ,,en daar moest iets mee gebeuren, temeer omdat fotografie zo'n belangrijk onderdeel van de beeldende kunst is geworden. Op een gegeven moment is men hier helaas gestopt met collectioneren, maar we pakken de draad weer op.''

Van Krimpen, die zich keer op keer negatief uitsprak over de oprichting van Las Palmas, het internationale instituut voor de beeldcultuur in Rotterdam, zegt met het oog op het nieuwe museum ,,niet te aarzelen om aanspraak te maken op het Wertheimer-legaat.'' Sinds 1997 probeert zowel Amsterdam als Rotterdam dit legaat van circa 24 miljoen gulden te verwerven. Fotoamateur H.W. Wertheimer (1913-1997) bestemde het voor een nieuw of bestaand fotoinstituut. [Vervolg FOTOMUSEUM: pagina 9]

FOTOMUSEUM

Jaarlijks zes fotoexposities

[Vervolg van pagina 1] Amsterdam wil in 2002 het Fotografie Museum Amsterdam onderbrengen in het pand van het opgeheven Vormgevingsinstituut. Rotterdam is van plan medio 2003 Las Palmas te openen op de Kop van Zuid. Het Frans Halsmuseum in Haarlem richt weliswaar geen fotografiemuseum op, aldus directeur Karel Schampers vanmorgen, maar wil de hedendaagse fotografie tot speerpunt van de collectie maken en samen met het Haarlemse Spaarnestad Archief tentoonstellingen samenstellen. Anderhalf jaar geleden opende de particuliere stichting De Pont zijn Huis Marseille aan de Keizersgracht, dat ook zowel historische als eigentijdse fotografie brengt. Buigen zich niet al teveel instellingen nu ineens over fotografie? Van Krimpen: ,,Ik zit nu in Den Haag en ik wat ik hier wil is uitzonderlijke deelcollecties zoals Mondriaan, de Haagse School èn de fotografie een eigen gezicht geven. Zo zal dit museum zich scherper profileren.''

Bij verschillende fondsen ligt nu Van Krimpens voorstel om tachtig multiples, unica en foto's van Man Ray (1890-1976) aan te kopen. ,,Nog voor de vakantie hoop ik uitsluitsel te krijgen. Ook een museum als Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kan natuurlijk stukken uit deze eventuele aankoop in zijn vaste opstelling opnemen.''

Jaarlijks zal het Haagse Fotomuseum – ,,typisch weer zo'n eigenwijzigheid van Van Krimpen'', aldus Verduyn Lunel – zes tentoonstellingen brengen op basis van de eigen collectie en die van de Universiteit Leiden. Het Leidse College van Bestuur dreigde nog in 1997 zijn verzameling van circa 13.000 tekeningen, 100.000 prenten en 100.000 foto's af te stoten. Wim van Sinderen (43), tentoonstellingsmaker in de Kunsthal in Rotterdam, wordt 1 november adjunct-directeur van Escher- en Fotomuseum.

    • Marianne Vermeijden