Cap Gemini schrapt 2.700 banen

Cap Gemini Ernst & Young is gisteren na een winstwaarschuwing bijna een kwart van zijn beurswaarde verloren. Het bedrijf schrapt 2.700 banen.

In Nederland vallen geen ontslagen, aldus de Nederlandse woordvoerder van Cap Gemini. De resultaten zullen dit jaar lager uitvallen omdat klanten de afgelopen weken plotseling massaal opdrachten hebben uitgesteld of geannuleerd, zo liet het bestuur van Cap Gemini gisteren vanuit Parijs weten.

De terugval in het aantal opdrachten is vooral merkbaar in de telecom- en de financiële sector. In Nederland kunnen de adviseurs die in deze sectoren werkzaam zijn, worden herplaatst binnen het bedrijf, aldus de woordvoerder. De ontslagen vallen hoofdzakelijk in Scandinavische landen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, zo is gisteren bekendgemaakt.

Het adviesbureau zegt te zijn overvallen door de slinkende orderportefeuille. In maart nog zei Cap Gemini geen last te hebben van de groeivertraging in de VS, waar het 35 procent van zijn omzet vandaan haalt. Die boodschap werd herhaald op een analistenbijeenkomst in mei.

Cap Gemini rekent dit jaar op een omzet van 9 miljard euro, in plaats van de 9,6 miljard euro die eerder werd verwacht. In het eerste halfjaar wordt een omzet verwacht van 4,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat zal 6 procent van de omzet bedragen. In de tweede helft van het jaar rekent het bureau op een winstmarge van hooguit 9 procent. Vorig jaar bedroeg die marge 10 procent.

De beurskoers van Cap Gemini sloot gisteren in Parijs 23 procent lager op 85,20 euro. Vanochtend daalde het aandeel verder tot 83,60 euro. Het gaat volgens analisten om de grootste daling van het aandeel sinds 1989. Eerder deze maand daalde de koers van Cap Gemini al na geruchten dat het met een waarschuwing zou komen.

Cap Gemini kocht vorig jaar de consultancy-poot van Ernst & Young om de positie in de Verenigde Staten te verstevigen en om klanten als Coca-Cola en Ford binnen te halen. De overname werd gedaan op het moment dat de Amerikaanse economische groei begon te vertragen.

De waarschuwing van Cap Gemini bezorgde branchegenoten ook dalingen op de beurs. Het Brits-Nederlandse CMG verloor gisteren op de effectenbeurs in Londen 8 procent, het Franse Atos Origin verloor 6,7 procent.