Bulgarije: Kostov weg als partijchef

De vertrekkende premier van Bulgarije, Ivan Kostov, is gisteren afgetreden als voorzitter van de tot nu toe regerende Unie van Democratische Krachten (SDS). Hij trekt daarmee de conclusie uit de verkiezingsnederlaag van 17 juni. ,,Ik ben op dit moment niet nuttig als voorzitter van de SDS'', zei Kostov. Hij is opgevolgd door vice-voorzitter Ekaterina Michajlova.

Bij de verkiezingen veroverde de SDS nog maar 51 van de 240 zetels in het Bulgaarse parlement. In het vorige parlement had ze 137 zetels. De SDS verloor van de gloednieuwe beweging die wordt geleid door de voormalige Bulgaarse koning Simeon II. De Nationale Beweging Simeon II veroverde op 17 juni precies de helft van het parlement: 120 van de 240 zetels.

Kostov wordt algemeen gezien als een succesvol premier, die de afgelopen vier jaar de Bulgaarse economie weer op het rechte spoor heeft gezet. Maar volgens politieke waarnemers heeft hij zijn public relations verwaarloosd. De politieke wetenschapper Koljo Kolev zei gisteren: ,,De leiding van de SDS heeft vier jaar lang geleefd in haar eigen wereld van macro-economische indicatoren, buitenlands beleid en de denkbeelden van buitenlandse waarnemers en politici. Tegelijkertijd raakte ze elk contact kwijt met de mensen die daadwerkelijk naar de stembus gaan.''

De SDS heeft nog niet beslist of ze bij de vorming van een nieuwe regering een coalitie aangaat met de Nationale Beweging Simeon II. De ex-communistische Bulgaarse Socialistische Partij (48 zetels in het parlement) wil hoe dan ook in de oppositie blijven. De Beweging voor Rechten en Vrijheden (de partij van de Turkse minderheid in Bulgarije, die 21 zetels in het parlement heeft) is wel bereid met de partij van de ex-koning te regeren. Samen zouden deze partijen een ruime meerderheid in het parlement hebben.