Buhrmann stort in na winstalarm

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen, is vanmorgen eenderde van zijn beurswaarde kwijtgeraakt in reactie op zijn tweede winstwaarschuwing van dit jaar.

Buhrmann waarschuwde gisteren na het sluiten van de beurs dat de winst dit jaar lager zal zijn dan verwacht. Het aandeel verloor vanmorgen ruim 33 procent en kelderde naar 9,99 euro, de laagste koers in tien jaar.

Net als bij de winstwaarschuwing in april, wijst Buhrmann op de lagere omzetten in de Verenigde Staten. Veel van Buhrmanns grote klanten in de VS zijn actief in de zwaar geteisterde technologiesector en stellen investeringen in kantoorartikelen uit. Ook de mindere economische groei in de VS, waar Buhrmann de helft van zijn omzet behaalt, laat zijn sporen na.

,,We hadden verwacht dat de situatie in de VS zou stabiliseren'', zegt Buhrmannvoorzitter Frans Koffrie. ,,We verwachten dat nog steeds, maar het herstel zal te laat komen om de winstverwachting voor dit jaar te halen.''

Koffrie ontkent dat Buhrmann zich heeft laten verrassen. ,,We hadden de verwachting gebaseerd op officiële voorspellingen en die zijn de laatste weken aangepast.''

Buhrmanns winst per aandeel over 2001 zal nu uitkomen beneden 1,85 euro, dat was 2,10 euro in 2000. Koffrie kan nog geen specifieke verwachting geven omdat het bedrijf eerst de maand juni wil afwachten. Een gedetailleerde prognose volgt bij de presentatie op 2 augustus van de resultaten over het tweede kwartaal. Wellicht zal Buhrmann begin augustus ook de langetermijndoelstelling bijstellen die nu voorziet in een gemiddelde jaarlijkse groei van de winst per aandeel van 15 procent in de periode 2000-2002. De mogelijke bijstelling is afhankelijk van de rest van 2001, aldus Koffrie.

Buhrmann kijkt ook of het de kosten verder kan reduceren, bovenop de bezuinigingen van 100 miljoen euro die in mei werden aangekondigd. ,,We kijken de komende weken of verdere besparingen mogelijk zijn'', zegt bestuursvoorzitter Koffrie.

Maar het is onwaarschijnlijk dat zijn inspanningen het vertrouwen in het bedrijf herstellen. ,,Het vertrouwen in Buhrmann is enorm geschaad na deze tweede winstwaarschuwing'', zegt analist Sander van Oort van Effectenbank Stroeve.